La temporada masculina ha començat ja amb la disputa de diverses proves com ara el UAE Tour o la clàssica belga Omloop Het Nieuwsblad (la popular ‘Het Volk). No massa enllà, entre el 22 i el 28 de març, ens espera (esperem que aquest any sí) la 100a edició de la Volta a Catalunya, suspesa la temporada passada pel confinament.
Repassem quins són els nostres ciclistes!
Enric Mas (Artà, 1995) afronta una temporada decisiva per demostrar que té fusta de campió i que pot ser el líder que necessita Movistar durant anys. Un liderat que enguany haurà de compartir amb el colombià Miguel Ángel López, fitxatge estrella de l’equip navarrès. La temporada passada Enric Mas va sumar dues cinquenes posicions a la classificació general del Tour i la Vuelta. La progressió és bona i amb 26 anys, encara té molt marge de millora.
En el mateix nivell de Mas o bé en un segon esglaó hi trobem a Marc Soler (Vilanova i la Geltrú, 1993). Més enllà de la pandèmia, la temporada passada va ser estranya per a ell. Era el primer any que corria com un dels líders del Movistar. Amb el Giro d’Itàlia com a objectiu, a última hora l’equip va decidir prioritzar-lo pel Tour de França, on va tenir una actuació irregular. A la Vuelta a Espanya va aconseguir la seva primera victòria d’etapa en una de les tres grans curses per etapes. La incògnita d’aquest 2021 és saber si es perfila com un corredor per a la general o com un caça etapes, fins i tot amb aptituds per a les clàssiques. A priori liderarà l’equip al Giro d’Itàlia.
Com a consolidat ciclista d’equip, Antonio Pedrero (Terrassa, 1991) intentarà seguir progressant com a ciclista cada cop més fiable en les grans voltes, en les que està preparat per ser un company d’equip molt valuós per als ports de muntanya. Ha disputat tres vegades el Giro (va ser 19è l’any passat) i dues vegades la Vuelta. Veurem si aquest any pot debutar al Tour.
Lluís Mas (Ses Salines, 1989) tindrà també un paper com a gregari per tercera temporada a l’equip d’Eusebio Unzué. Veurem si aquest any confien en ell per formar part dels vuit seleccionats d’una de les tres grans voltes per etapes.
Al Movistar també hi haurà dos ciclistes que tindran més el cap a Tòquio que ningú més. Són Albert Torres (Ciutadella, 1990) i Sebastián Mora (Vila-real, 1988), que competiran al Japó en ciclisme en pista si la pandèmia ho permet. Ho faran en la categoria òmnium, el menorquí sol, i en màdison, els dos junts.
Un dels nostres ciclistes més destacats dels últims anys és David de la Cruz (Sabadell, 1989), que correrà un any més a l’UAE-Team Emirates. Formant part d’un equip que compta amb alguns dels joves valors més prometedors del ciclisme mundial, com el darrer guanyador del Tour de França, Tadej Pogacar, sembla difícil que el català pugui assolir grans quotes de protagonisme. La passada temporada la va acabar en bona forma, amb una setena posició a la general de la Vuelta a Espanya i sent determinant al Tour.
En el mateix equip hi competirà a partir del mes d’agost Juan Ayuso (Barcelona, 2002). Nascut a Barcelona però establert a Xàbia des del 2010, el joveníssim ciclista alacantí és campió d’Espanya júnior en la prova en ruta i en contrarellotge. Passarà directament de la categoria júnior a la professional, seguint l’exemple d’altres nens prodigi com ara Remco Evenepoel. Apunta molt amunt.
El més veterà dels nostres ciclistes és Rafa Valls (Cocentaina, 1987). Gran rodamón cel circuit professional, correrà per segon any a l’equip Bahrain, on ha de sumar a favor dels líders Mikel Landa, Wout Poels o Pello Bilbao. Alhora, com a especialista en tots els terrenys, pot intentar sumar alguna victòria d’etapa en curses menors.
En la segona categoria del ciclisme professional, l’equip amb més ciclistes del país és el Kern Pharma, recentment ascendit de la categoria continental a la UCI Pro Team. El conjunt navarrès, especialitzat en la formació de joves corredors, compta amb ciclistes com Roger Adrià (Barcelona, 1998), que l’any passat ja va destacar en diverses curses de segon ordre i que apunta a les grans voltes. També promet Kiko Galván (Lliçà d’Amunt, 1997) com a corredor veloç i per a curses d’un dia. Completen la fornada Martí Márquez (Llinars del Vallès, 1996), acostumat a ser protagonista allà on va, Iván Moreno (Castelló de la Plana, 1996), Jordi López (Badalona, 1998) i Àlex Jaime (Sarrià de Ter, 1998).
A l’equip Burgos-BH hi correran tres ciclistes del País Valencià. Óscar Cabedo (Onda, 1994) és el més destacat, amb bons resultats les últimes temporades en diverses curses per etapes. Per a Manuel Peñalver (Torrevella, 1998) serà el tercer curs a l’equip castellà, en el que destaca com a velocista. Destaca també la incorporació de Felipe Orts (La Vila Joiosa, 1995). Als seus 25 anys, el subcampió del món sub23 de ciclocròs i vigent campió d’Espanya de la disciplina, farà el salt al ciclisme en ruta, seguint l’exitosa ‘moda’ de Van Aert o Van der Poel.
En els altres dos ciclistes de l’Estat a la categoria hi trobem dos ciclistes més. Joan Bou (València, 1997), com a nou fitxatge de l’Euskaltel-Euskadi i que despunta com a escalador, i Joel Nicolau (Llofriu, 1997) que iniciarà el seu tercer curs al Caja Rural-Seguros RGA, en el que ha destacat en les proves d’un dia.
Un que ha marxat a l’estranger és Eduard Prades (Alcanar, 1987). L’ebrenc ha deixat el Movistar per incorporar-se al DELKO francès. El que podria semblar un pas endarrere pot ser un pas endavant, perquè en aquest nou equip Prades tindrà més opcions de ser protagonista malgrat començar l’any lesionat i de sumar noves victòries per un palmarès ple de proves de segon ordre.
David Lozano (Terrassa, 1988) sumarà la seva novena temporada al nord-americà Team Novo Nordisk, equip professional en el qual tots els seus corredors tenen diabetis tipus 1.