Jeff Monson: un boxejador llibertari

3 minuts de lectura

Un nord-americà va aconseguir que Vladímir Putin fos escridassat a Moscou. Va passar fa cinc anys, el novembre de 2011, a l’Estadi Olimpiski, després d’un combat de MMA (abreviatura en anglès d’Arts Marcials Mixtes) que va enfrontar al llegendari lluitador local Fiódor Emelianenko, famós pels seus èxits en judo o sambo, guanyador de cinc grans campionats mundials de MMA simultàniament, i al nord-americà Jeff Monson, un dels referents de les arts marcials mixtes i campió mundial de jiu-jitsu brasiler.

rC0OAv--

Els protagonistes i el context bé podrien il·lustrar una de les tantes pel·lícules que es van concebre en la Guerra Freda. Clavats a la retina de l’espectador hi ha els combats mantinguts per Apollo Creed i Rocky Balboa contra el soviètic Ivan Drago en el quart lliurament de la saga Rocky. Però en contra del previst, Emelianenko va ser el menyspreat i Monson el victorejat, tot i que el primer aconseguís imposar la seva llei sobre el ring guanyant tots els rounds. Monson va acabar el tercer round amb el llavi inferior partit en dos. Però fins al final es va mostrar avançat i es va desfer davant l’allau de cops del seu rival. Emelianenko va tallar una ratxa de tres derrotes consecutives amb la qual no estava acostumat a conviure, però va ser l’estranger perdedor el que va enlluernar als més de 20.000 espectadors presents en l’esdeveniment per la seva capacitat d’esforç.

Una tela revolucionària

Jeff Monson és un púgil nord-americà atípic. El seu cos és un autèntica tela revolucionària. Té una falç i un martell tatuats al bessó, un estel anarcosindicalista al pit i diversos símbols anarquistes a l’esquena i la cama.

En un altre fragment de la seva esquena, una adolescent inspirada en Els Miserables de Víctor Hugo aixafa a l’Oncle Sam, envoltat d’un bassal de sang. Acostuma a sortir al ring amb l’himne soviètic de fons i s’ha vist embolicat en diversos malifetes policials. Davant d’ell, un Emelianenko que porta una creu al coll i que va ser elegit diputat per la Duma de l’óblast de Bèlgorod el 2010 per Rússia Unida, el partit de Putin, que va pujar al ring per felicitar el seu compatriota.

Diversos mitjans russos van censurar les esbroncades rebudes pel president, estratègia que va indignar els aficionats. Aquests van inundar el mur de la pàgina oficial de Facebook de Monson de missatges de suport. “Ets gran! Tot el corrupte govern i els seus titelles es van regirar quan els xiulem“, es va poder llegir aquell dia a les xarxes socials.

El lluitador nascut a l’Estat de Minnesota és durant el dia a dia un rus més. Passa part de l’any al país de la seva dona, de qui espera obtenir la nacionalitat. “Rússia és un país històric, únic, en el qual hi ha persones de diferents cultures que van de la mà. Els seus habitants són capaços de sotmetre’s a les condicions més difícils i seguir endavant, una cosa amb el que em sento identificat“, va dir Monson qüestionat sobre la seva visió sobre el país.

maxresdefault

Les seves opinions li han portat seguidors i detractors a parts iguals. “No crec que jo sigui més important que qualsevol altra persona però, com alguna gent està posant massa atenció en mi, utilitzo l’esport com un vehicle per a expressar-me“, va afirmar en diverses ocasions. Mai s’ha amagat. El 2008 es va celebrar la Convenció Nacional Republicana a la seva Saint Paul natal. Va acudir al costat d’un grup d’anarquistes i comunistes a bloquejar l’accés dels delegats. Una unitat d’antiavalots els va barrar el pas. La confrontació va ser captada per diversos fotògrafs. Icònica és la imatge presa des del darrere de Monson, enfrontat als efectius policials, en la qual es veu un altre dels seus tatuatges, un que porta la llegenda “Anticapitalisme“. El lluitador va acabar imprimint-la i fent-la servir com a targeta de presentació.

“Ets un home veritable”

Al maig de 2014, Monson es va unir a la campanya Cinta de Sant Jordi, dedicada a la victòria de la Unió Soviètica sobre l’Alemanya nazi. Al setembre de l’any passat, en una baralla a Saransk, va sortir al ring amb l’himne de la República Popular de Donetsk (Aixeca’t, Dombås!). Aquests gestos l’han convertit en una figura de culte en el moviment antifeixista. Monson té ara 44 anys. La major part de la seva generació s’ha retirat, però ell segueix ‘pegant-se’ en esdeveniments russos. Un dia després de la baralla amb Emelianenko, encara convalescent, va rebre una trucada a l’habitació del seu hotel a Moscou. No va contestar. Un empleat li va transmetre l’encàrrec: “Ets un home veritable“. L’autor, Vladímir Putin.

Denís Iglesias / Diagonal Periódico

Imatge capçalera:  FLICKRIVER.COM