La sortida en massa és una de les proves més espectaculars del biatló. Hi participen només 30 esportistes que parteixen d’una graella de sortida equiparable a la d’una cursa de motor. 30 escollits pels seus bons resultats tant als Jocs com a la copa del món que lluiten de tu a tu durant 15 quilòmetres i quatre camps de tir pel triomf. Després de la decepció enorme a la cursa individual, prova en què Fourcade va deixar escapar l’or (i el podi) amb dues errades finals, la darrera prova individual a Corea del Sud arribava amb certa incertesa. Tres cites disputades, tres guanyadors diferents i cap biatleta capaç de repetir podi.
Com és habitual, la primera volta al circuit ha comptat amb un grup compacte d’esquí que ha liderat Fourcade per inèrcia. I com és habitual entre els favorits a la sortida en massa, el primer camp de tir no ha estat determinant. Fourcade ha comès una errada i ha hagut de fer una volta de penalització que ha acabat amb una petita caiguda com a ensurt sense conseqüències. Els més de 20 segons que el distanciaven amb el grup capdavanter els ha anat recuperant de mica en mica fins al segon camp de tir. Allà el nord-català ha vist com el seu gran rival Johannes Thingnes Bo desapareixia de la prova amb tres tirs fallats i com ell recuperava opcions amb un ple al 5.
La segona part de la prova ha començat amb un grup de 15-16 biatletes prou compacte que de mica en mica Fourcade i els biatletes alemanys han provat de tensar. Al tercer camp de tir el panorama s’ha aclarit: només Fourcade, Schempp i Lesser han fet les cinc dianes i han agafat un ampli marge sobre rivals a priori poc perillosos com l’austríac Eder o el txec Moravec. El ceretà i els dos germànics han esquiat plegats fins al quart camp de tir amb la certesa que si no fallaven es repartirien les places de podi. De fet, allà tots han comès com a mínim una errada. Fourcade i Schempp, malgrat l’error, han sortit amb un avantatge suficient respecte a tots els seus rivals i Lesser, que ha fallat dos tirs, ha desaprofitat una oportunitat d’or d’assegurar el podi.
El frec a frec amb Simon Schempp
En la darrera volta Martin Fourcade no ha volgut testar el seu rival directe i ha renunciat a atacar en els dos murs del circuit olímpic. Una decisió estranya, atès el seu potencial major dalt dels esquís. D’aquesta manera, i sense patir en cap moment pel grup de tres biatletes que els perseguia a més de 20 segons, Fourcade i Schempp han afrontat la recta final amb la màxima igualtat possible. En un esprint frenètic, Fourcade ha lluitat per mantenir la primera plaça fins a la mateixa línia de meta, on tant ell com Schempp s’han llançat amb l’esquí per davant per intentar entrar el peu abans que el seu rival. Gest de fúria del nord-català en primera instància que s’ha convertit en un somriure gegant quan la photo finish ha determinat que, per mig peu, ell havia estat el vencedor.
¡¡FOTO FINISH!! @martinfkde sufre para llevarse su cuarto ORO OLÍMPICO , el segundo en #PyeongChang2018
Emoción sin fin en https://t.co/fLW7LTPBrj #WinterIsGaming pic.twitter.com/jKvuclHUdr
— Eurosport.es (@Eurosport_ES) 18 de febrer de 2018
Un palmarès sensacional
Un or molt disputat en una prova molt agraïda per als aficionats que, a més, han tingut l’honor de veure al veterà noruec Emil Hegle Svendsen guanyar la seva sisena medalla olímpica. També acumula sis podis Fourcade (4 ors i 2 plates), que els propers dies intentarà liderar l’equip francès als relleus per ampliar la seva nòmina de podis. Són els segons Jocs Olímpics consecutius en què Martin Fourcade es proclama bicampió olímpic. És el millor esportista olímpic de la història a casa nostra i l’esportista de la delegació francesa més llorejat de la història dels Jocs Olímpics d’hivern. I té temps i ambició suficient per continuar celebrant victòries