13 títols i 5 entrenadors
A part de la pista, però, noms ben destacats seran també a les banquetes, amb una barreja de tècnics experimentats i d’altres més joves que buscaran ampliar el seu palmarès a la competició o bé estrenar-se. Entre els primers, cinc entrenadors que ja saben el que és guanyar una Eurolliga i entre els quals sumen 13 títols. Sobresurt entre ells la gran llegenda de les banquetes europees contemporànies, Zeljko Obradovic. El serbi va aconseguir la temporada passada la seva novena Eurolliga amb el Fenerbahce, la primera de la història per a un equip turc. Abans ja havia estat campió amb el Partizan, el Joventut, el Real Madrid i el Panathinaikos (cinc títols).
Sense tants èxits com Obradovic però havent guanyat una Eurolliga cadascun trobem els següents tècnics: Pablo Laso, que voldrà reeditar el campionat aconseguit amb el Real Madrid el 2015; Dimitrios Itoudis, que segueix al CSKA Moscou, on va guanyar el títol el 2016; Giorgios Bartzokas; campió el 2013 amb l’Olympiakos i que intentarà oblidar la seva mala experiència al Barça amb el Khimki Rus; i Xavi Pascual, campió amb el Barça el 2010 i que ja es va estrenar l’any passat al Panathinaikos guanyant la Lliga i la Copa de Grècia.
Els aspirants
Repassant els noms i els equips dels entrenadors, veurem si algun altre tècnic és capaç d’estrenar-se. Ho provaran Ioannis Sfairopoulos en la seva quarta temporada a l’Olympiakos i després de perdre la final contra el Fenerbahce l’any passat, i Vladimir Perasovic, ex tècnic del València Basket i que l’any passat va classificar ja l’Anadolu Efes turc pels quarts de final.
S’estrenaran en el càrrec el veterà tècnic croat Neven Spahija (també ex València Basket), que agafa la banqueta del Maccabi Tel Aviv per reflotar un històric que l’any passat va acabar antepenúltim de la fase regular. El mateix objectiu tindrà Sito Alonso al Barça, amb una plantilla un any més molt renovada amb l’objectiu, de moment, de situar-se entre els vuit primers classificats. El seu lloc al Baskonia l’ocuparà l’argentí Pablo Prigioni, que de la pista passarà directament a la banqueta de l’equip basc.
Altres tècnics que volen tenir un paper rellevant
També debutarà, sense objectius de Final Four però, Txus Vidorreta com a entrenador del València Basket, equip que s’ha guanyat el dret a jugar l’Eurolliga després d’acabar amb el domini de Real Madrid i Barça a l’ACB. Després de guanyar la Lliga de Campions, competició continental organitzada per la FIBA, amb l’Iberostar Tenerife, Vidorreta substituirà a València al català Pedro Martínez.
Un altre tècnic català amb un llarg historial, Joan Plaza, es mantindrà a la banqueta de l’Unicaja, amb qui l’any passat va guanyar una Eurocopa, el segon torneig organitzat per l’Eurolliga, que aquest any li han permès fer el salt a la màxima competició. També molt conegut per l’afició catalana és l’entrenador del Zalgiris, Sarunas Jasikievicius. Després de renunciar a tornar al Palau Blaugrana com a màxim responsable, Jasikevicius intentarà classificar al Zalgiris entre el Top8, del qual es va quedar ben a prop l’any passat.
Completen la llista l’italià Andrea Trinchieri, que segueix al capdavant del Brose Bamberg alemany; el també transalpí Simone Pianigiani, que s’estrena a l’Olimpia Milan; i el serbi Dusan Alimpijevic, jove tècnic de només 31 anys que es farà càrrec de la direcció de l’Estrella Roja de Belgrad.
Gran presència de tècnics casa entre els assistents
Xavi Pascual i Joan Plaza no seran els únics catalans que s’asseuran a les banquetes dels equips de l’Eurolliga. La llista d’assistents de diversos entrenadors és amplia. Començant per la banqueta de l’equip campió, on hi trobem al badaloní Josep Maria Izquierdo com a ajudant d’Obradovic. A Turquia, a l’Anadolu Efes, el també experimentat Agustí Julbe acompanyarà a Perasovic. A la banqueta del València, el targarí Jaume Ponsarnau i el valencià Juan Maroto, seran al costat de Vidorreta, mentre que al Barça, Sito Alonso tindrà al català Òscar Orellana al costat.