És possible parlar de la història del comunisme europeu a través del waterpolo? Dues pel·lícules, de molt diferent factura i plantejament, ho han intentat. La relació del cinema amb l’esport està relacionada amb les històries de superació: equips depauperats amb entrenador que els r…
A qui més qui menys li sona el nom de Spiridon Luis. Es tracta sens dubte del primer gran heroi olímpic, campió de la prova que es van “inventar” a Grècia buscant crear alguna cosa impactant que fes recordar els primers Jocs Olímpics de l’era moderna. I ho van aconseguir. El 1896 va néix…
Cambridge i Oxford, Oxford i Cambridge, les dues millors universitats anglosaxones, mantenen una sana competència des de sempre. Segons la tradició, Cambridge va ser fundada per fugitius d’Oxford, que seria la universitat més antiga. Possiblement al segle XI ja existissin alguna mena d’estudi…
Un dels enfrontaments esportius més coneguts de la història de la Gran Bretanya, tristament conegut, es va produir el 21 de novembre de 1920 a Dublín. Es disputava un partit de Peil entre el Tipperary i el Dublín, l’equip local, en un moment de màxima tensió en el marc de la Guerra d’Indep…
Molts esports tenen l’origen en activitats de la vida quotidiana que, convenientment regulats, han acabat esdevenint diversió. Alguns tenen a veure amb les funcions més bàsiques, com córrer, saltar, escalar o nedar; d’altres, amb activitats humanes relacionades amb la supervivència …
Aprofitant que la Fosbury 19 del mes de novembre va sobre aquell “esport que ja no hi és”, tornem a viatjar fins a l’Antiga Grècia en aquesta secció que ens anirà apropant a poc a poc fins els Jocs de Rio de Janeiro. Els Jocs que se celebraven a Olímpia van anar creixent en durada i, evid…
De vegades en història les coses no són o blanc o negre, i la perspectiva del temps dóna més elements de judici. Comencem així, perquè va perfecte per presentar els protagonistes de la història d’aquest mes: Jesse Owens (negre) i Karl Ludwig Long, més conegut com a “Luz” Long (Blanc). …
Tal dia com avui, un 20 d’octubre, a les 15 hores de Mèxic i a les 22 hores d’aquí (bé a aquesta hora va començar la prova) en Dick Fosbury va guanyar la medalla d’or als Jocs Olímpics de Mèxic revolucionant el salt d’alçada. Era el 1968, o sigui que avui fa exactament…
Barcelona és de les poques ciutats no gregues que poden presumir de tenir un campió dels Jocs Olímpics antics. Tot i això, és poca la gent que sap que un ciutadà de Barcino va entrar, muntat sobre una gran i imponent quadriga, a la història de la glòria olímpica l’any 129 després de Cris…
Qui més que menys coneix que els Jocs Olímpics van renéixer a la capital de Grècia, Atenes, el 1896 de la mà d’un francès: el Baró Pierre de Coubertin. Ho van fer amb un èxit absolut, omplint l’estadi Panathinaikó agafant el relleu, gairebé dos mil anys després, de les gestes que s’…
Autor: Històries d’Europa Publicat a La Fosbury #2 Johann Trollman (anomenat “Rukeli”) era jove, ràpid i fort, però també era gitano en un moment i país equivocat: l’Alemanya sota el domini dels nazis. Als sis dies d’aconseguir el títol de campió d’Alemanya va ser despullat de…
Autor: Històries d’Europa (historiesdeuropa.cat) de Jordi Bonvehí i Cèsar Sánchez. Publicat a La Fosbury #3 L’esport més subversiu Veient aquests gimnastes joves com es dobleguen, juguen amb una cinteta o una piloteta i fan salts acrobàtics, ningú no diria que en realitat l’…