Albert Hermoso (Os de Balaguer, 1978) és un dels dos genets catalans que aquest estiu competiran en l’hípica olímpica als Jocs de Rio. Ho farà en la modalitat de concurs complet i serà la seva primera participació en uns Jocs Olímpics.
A menys de dos mesos pels teus primers Jocs Olímpics, com estàs vivint l’espera?
Treballant primer amb el cavall per arribar el millor possible. Finalitzant la preparació per adaptar-nos al que ens trobarem a Rio. I treballant també perquè a més d’esportista sóc empresari. Tinc un negoci d’hípica i també he de fer córrer els cavalls dels meus clients.
Quin és l’objectiu que et marques per Rio?
Intento prendre-m’ho com una prova més, sense donar-li massa importància. Però això és una feina de dos. I si m’ho miro des del punt de vista del meu cavall, tinc ganes de lluitar per fer-ho el millor possible per recompensar tota la feina que ell ha fet per arribar aquí.
Notes molt més rebombori al teu exterior que en altres ocasions?
Ho noto per l’exterior, com dius. La diferència d’aquesta prova respecte les altres és gestionar la pressió i la situació que comporten uns Jocs Olímpics. La feina és intentar que el cavall no noti massa canvis pel viatge, el públic… A més el meu cavall és una mica tímid i també són els seus primers Jocs Olímpics.
Suposo que en hípica no només penses per tu.
Has de pensar per dos alhora i des del punt de vista d’un herbívor. Al cap i a la fi, durant la prova el cavall és un animal que s’està expressant i no deixa d’estar envoltat de depredadors. Biològicament això és el que viu ell. Per això, el més important és saber-li transmetre la calma necessària perquè les coses vagin bé.
S’està parlant molt del virus Zika. Fa respecte?
Potser parlo des de la ignorància però com que m’he criat al camp, fa molts anys que visc enmig de cavalls, m’ha picat de tot… Sí que hi haurà un cert control però la veritat és que no em preocupa gaire.
Com ha acabat sent un primera fila de la hípica el nét del ferrador d’Os de Balaguer?
He tingut molta sort a la vida, sóc un home afortunat. Al poble hi va haver un home, el Miquel Alemany, que va comprar el primer cavall i ha acabat sent el meu cap, guia espiritual, soci… Des de petit em va guiar en aquest món i ja des de llavors m’hi vaig voler dedicar.
L’hípica és un esport elitista?
Sí que és veritat que en aquest esport l’alt nivell és car però cada vegada menys. A més estem en un país on tenim unes condicions climàtiques i geogràfiques molt bones.
De l’hípica crida l’atenció que homes i dones competeixin al mateix nivell. Realment no hi ha diferències?
Sí, l’hípica és l’únic esport on homes i dones competeixen en igualtat de condicions i fins i tot et diria que les dones tenen una mica d’avantatge perquè són més empàtiques amb el cavall. Els homes acostumem a ser més invasius.
A Rio competiràs en la modalitat de concurs complet, que inclou proves de doma clàssica, salt i camp a través. Què és el més important d’aquest modalitat?
Les tres proves són decisives però potser la més perillosa i alhora espectacular és la del camp a través perquè demana als cavalls una rapidesa física i mental molt elevada. És la prova que acaba marcant la diferència.
Què li diries a algú que mai hagi seguit la hípica perquè aquest estiu la segueixi durant els Jocs Olímpics?
Li diria que és un esport molt bonic on hi ha imatges de gran bellesa plàstica. Si t’agraden els cavalls i saps la dificultat que tenen les proves és un esport preciós. A part d’això, també té molta emoció perquè hi ha velocitat, caigudes…
Moltes gràcies i molta sort a Rio!