L’esport professional genera una constant progressió en les fites esportives en base a l’augment de dedicació, a la millora d’instal·lacions i materials, a les dietes nutritives, als entrenaments i a l’estudi de l’alt rendiment de forma cada cop més precisa i exacta. També l’esport popular té cada cop més practicants interessats en conèixer el màxim d’informació possible sobre el seu cos i la seva resposta en moments de màxim esforç o d’activitat continuada.
A la darrera Revista Fosbury vam entrevistar l’Emma Roca, una esportista de primeríssim nivell que avalua amb el projecte Summit fins a quin punt l’esport d’alt nivell pot ser beneficiós per a la salut. El seu estudi sobre les ultramaratons serà el centre d’una de les 26 conferències breus que ompliran la sala d’actes de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya aquest dimecres 15 de juny.
En els darrers anys, la recerca en ciències de l’activitat física i l’esport ha generat nombrosos projectes que permeten conèixer més a fons tots els detalls de l’experiència esportiva i que replantegen qüestions fins ara assumides com a lògiques en entrenaments o competicions.
La 1a Jornada Catalana de Recerca donarà a conèixer projectes vinculats a l’educació física en escoles i instituts fins a projectes concrets d’alt rendiment com l’Altitude, en què s’exposa les conseqüències de l’entrenament en altitud per a nedadors d’elit i que ha comptat amb la participació de Mireia Belmonte, Judit Ignacio o Clàudia Dasca. Pel camí, ponències lligades a la nutrició, als hàbits sedentaris dels treballadors d’oficines o al gènere i d’altres ben específiques vinculades a estudis sobre la natació sincronitzada o el motociclisme.
Totes les presentacions es faran amb un format singular, el Pechakucha, que consisteix en intervencions de 6 minuts i 40 segons vinculades a 20 diapositives i 20 segons per cadascuna de les diapositives. A més, la jornada comptarà amb la presentació de fins a 45 pòsters per analitzar experiències de recerca concretes vinculades a l’esport.