París 2024, dia 10

12 minuts de lectura

París 2024, dia 10

Agenda del 6 d’agost

Agenda de l’actuació dels esportistes dels Països Catalans a París 2024

DIMARTS 6 D’AGOST

Medaller, dia 10

Gerro d’aigua freda a la Concòrdia

França ha tingut dues opcions clares de rematar la final del 3×3 masculí però els Països Baixos han respost en totes dues ocasions. La darrera, amb un triple sobre la botzina a la pròrroga que donava els dos punts necessaris per guanyar als neerlandesos.

Letònia, que havia fet una fase de grups per emmarcar, ha perdut les semifinals i també el partit pel bronze (contra Lituània) i es queda sense medalla.

Vega Gimeno, Sandra Ygueravide i Juana Camilión, subcampiones olímpiques

Magnífic torneig del 3×3 femení espanyol en un equip liderat per la veterania de les valencianes Vega Gimeno i Sandra Ygueravide i pel talent jove de Juana Camilión, en un equip que també compta amb Gracia Alonso a les seves files.

Final molt ajustada davant Alemanya en què Espanya ha tingut opcions de desmarcar-se al marcador. Al final, però, 17 a 16 per les germàniques i cistella errada per Alonso sobre la botzina.

Medallistes de plata, un resultat magnífic per a elles.

Mondo Duplantis guanya amb el rècord del món!!

Era un dels grans esdeveniments dels Jocs Olímpics de París i no ha decebut. La final de salt de perxa ha sigut el preludi del que ha vingut després: els intents de Mondo Duplantis per fer història. Podríem dir que ho ha aconseguit ràpidament, atès que ha saltat 6.10 a la primera i d’aquesta manera ha establert un nou rècord olímpic de la prova.

Després l’emoció ha arribat amb l’intent de rècord del món. En els dos primers salts ha demostrat tenir la possibilitat d’aconseguir-ho, però ha quedat massa al damunt del llistó. En el tercer ha fet un salt perfecte, meravellós de 6.25, història d’aquest esport davant un estadi embogit. Fantàstic Duplantis, estrella dels Jocs!

Kelly Hodgkinson arrasa als 800

Quin domini de la britànica Keely Hodgkinson a la final dels 800 (1:56.72), on només la keniana Mary Moora li ha intentat plantar cara malgrat ser superada als darrers metres per l’etíop Duguma, que guanya la plata de forma merescuda amb marca personal a la final.

Una cursa, malauradament, marcada per l’absència d’Athing Mu, que va caure als trials dels EUA i no va poder guanyar-se una plaça per als Jocs.

Valerie Allman domina amb braç de ferro la final de disc

L’estatunidenca revalida l’or de Tòquio en una final que ha dominat ràpidament i en què ha aconseguit un millor llançament de 69.50. Allman promet marcar una època en aquesta disciplina. Avui ha guanyat davant la xinesa Feng (campiona del món el 2022) i la llegendària Sandra Perkovic (ara Elkasevic), campiona a Londres i Rio que torna al podi després de ser quarta a Tòquio.

Chebet, Kipyegon, Hassan: podi de luxe al 5.000.. fins una desqualificació

El quilòmetre final més ràpid de la història en una prova olímpica de 5.000 femenins s’acaba de viure a París amb dues darreres voltes absolutament frenètiques. La clàssica remuntada de Sifan Hassan ha estat impossible davant el duel d’alta velocitat que Kipyegon i Chebet, qui s’ha acabat emportant la victòria amb un esprint fenomenal a la recta final.

Minuts després, un cop ja havien celebrat l’or i la plata, els jutges han decidit desqualificar Kipyegon per un toc amb Tsegay. Un cop més Kipyegon haurà de fiar totes les seves opcions de medalla als 1.500. Hassan, subcampiona, i l’italiana Battocletti, bronze amb rècord nacional, sorpresa de la prova.

La selecció espanyola d’hoquei herba s’acomiada a quarts de final

El segon duel entre Bèlgica i Espanya d’hoquei herba a quarts de final s’ha saldat, aquest cop, amb triomf belga per 2 a 0. La derrota tanca el camí cap a les medalles de les jugadores catalanes i valencianes de la selecció espanyola, que tornaran a casa amb un diploma olímpic. És el comiat de Lola Riera, Marta Segú, Xantal Giné, Clara Pérez, Júlia Strappato de París 2024, on han competit molt bé amb el suport de Clara Badia i Laia VIdosa com a reserves.

El waterpolo espanyol continua immaculat

La fase de grups del waterpolo masculí també s’ha tancat amb un ple de victòries per a l’equip espanyol, que s’ha imposat a una França batalladora per 10 a 8, amb tres dianes de Bernat Sanahuja i dues d’Álvaro Granados.

Cinc victòries en cinc partits i 28 gols a favor és la carta de presentació per afrontar els quarts de final, que finalment seran contra la duríssima Croàcia.

Tots els favorits, a semifinals dels 200 llisos

Noah Lyles, Erriyon Knighton, Kenneth Bednarek, Andre de Grasse, Letsile Tebogo… tots els grans favorits accedeixen a semifinals per la via directa, mentre Jamaica haurà de jugar les seves dues opcions des de la repesca.

La sensació de la tarda, els mitjons de Tarsis Gracious Orogot, un atleta ugandès que ha guanyat la seva sèrie amb en Bob Esponja als seus peus.

Debuta la natació artística

Excel·lent estrena per a Iris Tió, Paula Ramírez, Txell Mas i Txell Ferré amb la rutina tècnica d’equip de natació artística amb la selecció espanyola. Les nedadores han brillat a l’aigua a ritme de “Mambo”, de West Side Story i les jutgesses no han assenyalat cap basemark, un dels elements més temuts del nou codi de puntuació (quan detecten que no han fet algun element que prèviament havien dit que farien).

Amb 287.1475 punts, tanquen la rutina tècnica en segona posició només per darrera de la Xina, que amb 313.5538 punts ha mostrat la seva candidatura a l’or.

Per cert: Anna Tarrés amb la Xina, Andrea Fuentes amb els EUA, Paula Klamburg amb Austràlia… el talent català en natació artística en forma d’entrenadores també és potentíssim.

Quants cops es pot batre el mateix rècord del món en una tarda?

El nivell de la prova de velocitat per equips femenina, la primera resolta al velòdrom, ha estat sensacional. Hem començat la tarda amb rècord olímpic de Nova Zelanda i posterior rècord del món de la Gran Bretanya a la fase de qualificació.

A les eliminatòries la cosa ha anat més enllà, amb rècord del món primer d’Alemanya, després de Nova Zelanda i finalment de la Gran Bretanya.

Les britàniques (recordem: Marchant, Capewell i Finucane), per reblar el clau, han tornat a batre el rècord mundial a la final per penjar-se l’or. Increïble pensar que dues seleccions que avui han corregut més ràpid que ningú al llarg de la història s’hagin hagut de conformar amb la plata (Nova Zelanda) i el bronze (Alemanya).

Cinc rècords del món en una mateixa prova. Insuperable.

Nahuel Carabaña, fora de la final dels 3.000 obstacles

L’atleta andorrà, el primer en classificar-se per uns Jocs per mèrits propis i sense fer ús de la plaça d’universalitat, ha fet el seu debut olímpic a les semifinals dels 3.000 obstacles amb una setena posició de la seva sèrie. Carabaña ha fet un temps de 8:19.44, i hauria hagut de fer marca personal per classificar-se entre els cinc primers llocs que donaven accés a la final.

Bona competició de l’andorrà, que en els 1.000 primeres metres ha mantingut el ritme dels cinc primers de la prova.

Sandra Ygueravide, Vega Gimeno i Juana Camilión lluitaran per l’or!

Quin torneig està fent aquest equip liderat per les veteranes jugadores del País Valencià Sandra Ygueravide i Vega Gimeno. S’acaben de carregar la favorita EUA a semifinals i aquesta nit disputaran la final olímpica de bàsquet 3×3!

Els EUA han portat el ritme de la semifinal, però Espanya ha fet valer els tirs lliures i la concentració dels darrers minuts per assegurar la pròrroga (16-16). Allà, un cop més, Ygueravide ha estat determinant, primer amb una entrada a cistella i després provocant una falta personal en el moment que captura la imatge.

Èxit enorme per a les valencianes i la mallorquina Juana Camilión, que tenen medalla assegurada Se la jugaran contra Alemanya o bé el Canadà.

Passem de rècord olímpic a rècord del món

Abans ho diem i… ja tenim aquí un equip que ha rodat més ràpid que Nova Zelanda. La Gran Bretanya, amb Marchant, Capewell i Finucane, acaba de batre el rècord mundial de la Xina a la prova de velocitat per equips femenina de ciclisme en pista. Deixen la nova plusmarca en 45.472!

Rècord olímpic per estrenar el velòdrom

Les competicions de ciclisme en pista han començat aquesta tarda i la primera competició, la qualificació de la velocitat per equips, s’ha saldat amb rècord olímpic de Nova Zelanda (Petch, Fulton i Andrews), amb un crono de 45.593 que altres equips encara tenen l’opció de superar.

Quins minuts per a Nova Zelanda, que també de forma sorprenent ha guanyat l’or al caiac cros masculí amb Finn Butcher per davant el gran favorit, el britànic Joe Clarke.

Increïble triomf de l’altra Fox

Imagineu-vos ser la germana petita de Jessica Fox, la millor palista de la història del piragüisme eslàlom. Alhora, ser la filla d’un ex campió del món i d’una medallista olímpica del mateix esport.

Imagineu-vos que us planteu a París amb 27 anys sense cap victòria individual en una competició internacional.

Imagineu-vos que la vostra germana gran els dies previs fa història en guanyar l’or tant en C1 com en K1, fita que cap palista havia aconseguit abans.

Imagineu-vos que feu una competició olímpica perfecta en caiac cros, la nova disciplina olímpica. I us planteu a la final per sorpresa de tothom. I la guanyeu per sorpresa de tothom.

El que acaba de viure Noemie Fox és absolutament increïble i evidentment la seva germana s’ha llançat a l’aigua per celebrar una victòria sonada. Festa a can Fox!

Viktor Axelsen, bicampió olímpic

El jugador danès ha fet una autèntica exhibició de joc ofensiu a la final masculina individual de bàdminton i s’ha imposat per un contundent doble 21 a 11 davant el tailandès Kunlavut Vitidsarn. Axelsen revalida l’or de Tòquio i suma tres medalles als Jocs després del seu bronze a Rio, un medaller que el confirma com el millor jugador de bàdminton europeu de la història.

Vitidsarn, primer tailandès que puja al podi més enllà de la boxa, el taekwondo o l’halterofília.

L’skeet mixt s’estrena amb una final de campions

Itàlia s’ha endut la victòria davant els EUA per un sol encert de diferència en aquesta modalitat de tir al plat. Mentre Vincent Hancock s’ha de conformar amb una plata (la seva cinquena medalla als Jocs, fins ara tot eren ors individuals), els italians Baconi i Rossetti tornen a assaborir l’or que ja havien guanyat fa vuit anys a Rio en categoria individual. Tercers Jocs consecutius per a Diana Baconi pujant al podi!

Mònica Dòria, eliminada a quarts de final

L’andorrana s’ha quedat sense opcions ràpidament a la seva sèrie de quarts de final i s’acomiada de París 2024, una competició en què s’ha convertit en la primera esportista del seu país en sumar un diploma olímpic.

Simone Biles s’ha de conformar amb la plata

La millor gimnasta del món no ha tingut precisament el seu millor dia en el comiat de la gimnàstica artística de París 2024. En un aparell que domina a la perfecció com és el terra ha sortit en dues ocasions de les diagonals i ha sumat una penalització important que l’ha deixat per darrere de la seva rival i amiga Rebeca Andrade a la classficació. La brasilera suma la quarta medalla a París, el seu primer or.

En un dia en què Biles era favorita per penjar-se dos ors finalment s’ha de conformar amb una plata. El seu palmarès olímpic conclou amb 7 ors, 2 plates i 2 bronzes. És llegendària, és humana.

El millor lluitador de la història entra en acció

Avui comença la lluita a París 2024 i en el segon combat de la categoria +130 kg ha entrat en acció la gran llegenda d’aquest esport, l’home que ha superat el mític Karelin amb quatre ors olímpics.

Mijaín López és l’emblema de l’esport cubà i a París vol ampliar la seva llegenda sumant el seu cinquè or olímpic, una fita que no cal dir-ho, no ha aconseguit ningú.

Gisela Pulido, 11a després de 5 regates

La catalana està bregant de valent per intentar accedir a la semifinal de la Fórmula kite. En l’única prova que s’ha disputat avui (fins ara) ha estat 10a i baixa a l’11è lloc de la general. Necessita acabar entre les deu primeres.

Shinnosuke Oka s’endú un or imprevist

El gimnasta japonès confirma la condició d’estrella de París 2024 amb el seu tercer or i la quarta medalla en el seu debut olímpic. El tercer or l’acaba d’aconseguir a la barra fixa, un aparell en què pràcticament tots els favorits han patit una caiguda i en què el colombià Ángel Barajas s’ha convertit en el primer gimnasta de la història del seu país en pujar al podi (plata).

Aleksandra Miroslaw s’estrena batent el rècord mundial en dues ocasions

L’escaladora polonesa que ja va meravellar en la prova de velocitat de Tòquio 2020 ha debutat a París 2024 oferint dues exhibicions consecutives a les primeres sèries per definir les eliminatòries.

Si per accedir als Jocs ja va batre el rècord del món fins als 6.24, avui l’ha superat en dues ocasions més, primer deixant-lo en 6.21 i després amb un 6.06 que sembla d’un altre planeta. Per cert, ja en la primera eliminatòria ha avançat ronda sense problema amb un 6.10 que uns minuts abans també hauria estat rècord del món.

Quina velocitat de mans i de cames té Miroslaw, que referma el seu favoritisme per endur-se l’or.

Simone Biles, sense medalla a la barra d’equilibri

L’italiana Alice d’Amato s’acaba de proclamar campiona olímpica en barra d’equilibri després d’una final marcada per les caigudes i les errades greus de la majoria de gimnastes. L’italiana ho ha fet molt bé i s’endú un or tan imprevist com benvingut.

Simone Biles, que aspirava al seu quart or a París, ha patit una caiguda durant el seu exercici que l’ha enviat finalment a la cinquena posició, fora del podi. Aquest migdia és favorita per guanyar l’or en terra.

Jaël Bestué no accedeix a semifinals

La velocista de Sant Cugat del Vallès ha sigut segona a la cursa de la repesca amb un temps de 23.22 que la deixa fora de les semifinals.

Shaunae Miller-Uibo, una altra baixa de pes en atletisme

La campiona olímpica dels 400 llisos a Rio i Tòquio tampoc s’ha presentat a la línia de sortida de la primera sèrie dels 400. Campionat funest per a la velocitat femenina, que ja havia perdut anteriorment a les jamaicanes Shelly-Ann Fraser-Pryce i Shericka Jackson.

La número 1 del món no falla en bàdminton

An Se-young està sent la gran dominadora del bàdminton femení d’aquest cicle olímpic. Ja fa més d’un any que és la número 1 del rànquing mundial i ara acaba de guanyar el seu primer or olímpic després d’endur-se el primer campionat del món l’any passat. El torneig, és clar, marcat per la dolorosa lesió de Carolina Marín quan tenia encarrilat el seu accés a la final.

Corea del Sud suma el seu 11è or a París 2024.

Pablo Herrera, a quarts de final

El veteraníssim jugador castellonenc s’acaba d’assegurar el diploma olímpic en el que són els seus sisens Jocs Olímpics. Herrera només havia aconseguit accedir a quarts de final en una ocasió, en el seu debut el 2004 (amb Bosma), quan es va acabar penjant la medalla de plata.

Ara, amb Adrián Gavira i amb 42 anys, acaba de batre el duo polonès Bryl i Losiak per 23 a 21 i 21 a 18 i accedeix a quarts de final del torneig olímpic masculí de vòlei platja. Molt de mèrit.

Comença l’escalada

L’esport que va debutar a Tòquio 2020 arriba renovat a París 2024. Si al Japó es va fer un experiment Frankenstein en fer una única prova combinada que unia velocitat i proves tècniques, aquí l’olimpisme ha posat seny i ha programat dos esdeveniments diferenciats: la velocitat, adrenalina pura, i la prova combinada de bloc + dificultat. Impera la lògica i el talent dels escaladors pot aflorar molt millor.

Li Hueyong ja és campió olímpic

El triple campió del món de pistola ràpida en 25 metres aquest cicle olímpic (individual i per equips) ha tocat, per fi, la glòria olímpica. Li Hueyong és sens dubte un dels millors tiradors del món en aquesta disciplina i, de fet, ostenta el rècord mundial de la disciplina.

Tant a Rio com a Tòquio va ser medallista de bronze, però avui no ha tingut oposició en el seu camí cap a l’or, especialment després d’encadenar dues sèries de tir amb un resultat de 9/10 encerts que és certament extraordinari en aquesta modalitat.

Anna Godoy, sense diploma olímpic

El relleu mixt de triatló s’ha tornat a disputar a les aigües del Sena malgrat l’hospitalització d’una participant a la prova femenina que ha impedit que Bèlgica competís avui. Anna Godoy ha format part del relleu espanyol, que ha acabat en novena posició, a només set segons del diploma olímpic.

La cursa ha estat apassionant i farcida d’alternatives, resolta finalment a l’esprint entre Alemanya, els EUA i la Gran Bretanya, que han entrat en aquest ordre i amb una Lindeman més forta que Knibb i Potter. Knibb, per cert, és la ciclista que va caure tantes vegades a la contrarellotge del primer dia dels Jocs i que ahir va cedir la seva plaça a la prova en ruta (per preparar-se per aquest triatló) a Kristen Faulkner, la guanyadora.

5