La pesca esportiva i el rugbi subaquàtic de casa nostra, amb pedigrí internacional

2 minuts de lectura

En l’acte de reconeixement als èxits esportius dels clubs catalans de la temporada 2023-2024 celebrat al juliol el Govern va homenatjar els equips catalans que la passada temporada van excel·lir en competicions internacionals i estatals. En l’acte es van reconèixer 88 èxits assolits per 44 clubs en 27 esports, cosa que demostra el talent de Catalunya en diferents modalitats.

Després de l’entrega de premis vam poder xerrar amb un parell de premiats a qui vam preguntar pels seus esports, sovint poc conegut. En Ferran Guirro és membre del Club de Pesca Esportiva del Bon Pastor, subcampions del món de clubs l’any 2024 i 2022 i campions del món el 2023. El club barceloní és doncs tota una referència en aquesta disciplina.

Guirro explica que es pesca des de la sorra de la platja a tocar del mar, “tenim un ring de 25 metres que es marca a terra i tenim 25 metres d’ample de mar per pescar, hi ha gent que arriba a tirar el fil de niló fins a 200 m. Hi ha mànigues de quatre hores per treure peix, el mesuren i el deixen anar, no es mata cap peix”, puntualitza. “Es fa un mesurament del pes i la mida del peix, també hi ha espècies que puntuen més que altres i en modalitat d’equip es pesca en cinc sectors i quan hi ha campionats anem uns dies abans a provar les platges”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ferran Guirro Rubio (@jambusoy)

“Jo vaig començar de petit perquè el meu pare tenia una barca de pesca i anava a pescar amb ell. També pescava a espigons i un dia em van dir si volia competir i el primer any que competia ja vaig quedar campió d’Espanya”. Aquest curs passat el Kali Kunnan CPE Bon Pastor ha quedat subcampió del món: “hem fet un equip amb gent que destaca a nivell català“. “El lloc més bonic on he pescat va ser al Campionat del món de Sud Àfrica on vaig treure un peix manta de 80 quilos, és el més bèstia que he pescat mai, vaig estar mitja hora per treure’l de l’aigua. Si quan ha picat, el peix es mou molt, ens podem moure del ring de 25 metres, però sempre s’ha de respectar el ring dels altres pescadors”.

La zona on està el ring des d’on es pesca s’adjudica per sorteig, per tant, hi ha un punt de sort en això. Un campionat del món consta de quatre mànigues de quatre dies, se suma la puntuació i es premia la regularitat. “Un bon pescador ha de ser ràpid pescant quan li toca una zona on hi ha molt peix i saber quin tipus de peix hi ha i saber si hem de pescar més a prop o més lluny, son coneixements que s’adquireixen amb l’experiència. Posem uns flotadors per pescar alt o podem pescar arran de terra si ens interessa més. Com et deia, s’ha de provar i s’aprèn a mesura que vas pescant i s’aprèn de la gent bona. La pesca esportiva en equip fa pinya i a mi pescar m’aporta pau i tranquil·litat i quan competeixes i treus un peix és una sensació molt maca”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esport. Gencat (@esportcat)


Vam parlar també amb la Carla Galano, jugadora del BCN Rugbi subaquàtic, guanyadors del campionat d’Espanya i que el pròxim mes de novembre disputaran la Champions a Berlín. La jugadora explica que havia practicat natació, natació artística, atletisme, patinatge artístic i que “sempre m’ha agradat molt l’aigua, també bussejo. Un dia a TV3 van fer un reportatge sobre el rugbi subaquàtic i vaig voler provar-ho, vaig veure que és un esport diferent i em van agafar ganes de provar-lo. M’hi vaig trobar gent d’aquí i força gent de sud Amèrica, allà es practica més. Requereix molta apnea, la gent que el practica sol venir del waterpolo o de fer apnea, que de fet és la clau d’aquesta disciplina. És un esport tridimensional, es pot jugar cap endavant, enrere, amunt i avall i va molt bé per guanyar reflexos i capacitat pulmonar”, acaba dient Galano.