El Club Handbol Palautordera crea el primer equip d’handbol en cadira de rodes de Catalunya

4 minuts de lectura

Hem parlat amb Òscar Pérez, membre de l’staff i jugador de l’equip, per saber més detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya

El Club Handbol Palautordera inicia una prova pilot per crear el primer equip d’handbol en cadira de rodes de Catalunya, entre els mesos de març i juny de 2024. Actualment, el club es troba en recerca de jugadors i jugadores amb discapacitat física, per la formació d’aquest equip que serà mixt. Des del club indiquen que no cal tenir experiència prèvia en la pràctica de l’handbol o en esport adaptat i tampoc disposar de cadira de rodes esportiva.

Per tirar endavant el projecte, el club disposa d’un equip tècnic amb formació específica, el suport dels fisioterapeutes del club i la participació d’un àrbitre especialitzat. A principis de març es farà la primera reunió informativa, mentre que a finals de març es farà el primer dels quatre entrenaments previstos al Pavelló Josep Llavina i Esteve i el debut de l’equip serà a final de temporada, quan es jugaran uns partits amistosos. Aquesta iniciativa neix a Santa Maria de Palautordera, municipi del Vallès Oriental, amb la voluntat de constituir el primer equip català d’handbol en cadira de rodes, per donar a tothom l’oportunitat de practicar aquest esport. En cas de rebre el suport necessari, s’iniciarà la fase de consolidació, per esdevenir un equip d’esport adaptat d’handbol amb una actuació regular.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHPalautordera (@chpalautordera)

L’handbol en cadira de rodes és una modalitat que permet jugar amb persones amb discapacitat, reconeguda per la Federació Internacional d’Handbol (IHF). A Espanya, actualment, hi ha quatre equips que ho practiquen: l’Inclusport Castilla i Lleó, el Club Balonmano Parla, el Dominicos de Saragossa i l’ICB Corunya i, fins ara, a Catalunya no n’hi havia cap. També hi ha el projecte de fer una lliga en l’àmbit estatal d’aquest esport a partir de l’any vinent. Hem parlat amb Òscar Pérez, membre de l’staff i jugador de l’equip, per saber més detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya.

Òscar Pérez té 49 anys i viu a Cànoves i Samalús, al Vallès Oriental i practica el bàsquet en cadira de rodes, però està involucrat en l’handbol “per les meves filles, que juguen a l’Handbol Palautordera i és un esport que m’agrada molt“. El de Cànoves i Samalús tenia notícies que la Federació Espanyola d’handbol estava creant una lliga d’handbol en cadira de rodes en àmbit nacional: “vaig exposar la idea a un pare de l’Handbol Palautordera i ell em va posar en contacte amb la directiva, els vaig explicar el projecte i proposar de fer un equip per a participar en la lliga espanyola. Catalunya és una potència de l’handbol i estaria bé tenir com a mínim un equip aquí perquè la gent que tingui discapacitat pugui practicar aquest esport. La directiva de seguida va abraçar la idea, va dir que els agradava molt i vam tirar endavant aquest projecte. Hem anat posant-nos en contacte amb persones que volen practicar-lo i ara mateix estem al voltant de 10 i 12 jugadors, alguns encara han de confirmar. Hi ha jugadors molt interessats i d’altres que volen provar perquè venen d’altres disciplines i tenen curiositat, per això aquest any es farà de prova, a veure si es consolida, per poder participar en la lliga espanyola l’any que ve“, explica el canoví.

Els jugadors venen de diferents parts de Catalunya, Barcelona, Badalona, Granollers, Canet i “estem intentant involucrar una persona que ve de Lleida“, comenta Pérez. “Som un esport minoritari, encara no s’ha fet cap equip aquí a Catalunya i estic contactant amb gent amb qui he practicat bàsquet i els agrada a l’handbol que volen apuntar-se a aquesta aventura”. Començaran a entrenar a finals de març: “amb 12 jugadors ja estem parlant de xifres que permeten pensar que es podrà fer un equip. Vull posar-me en contacte a l’Institut Guttmann perquè ho facin saber a més gent“.

Els entrenaments començaran a final del mes de març / CHP

Existeixen dues modalitats d’handbol en cadira de rodes. Hi ha un handbol a quatre, que és semblant a l’handbol platja, el qual és més directe, no n’hi ha defenses, i el porter pot sortir també a jugar com si fos un més dintre del camp. Després hi ha l’handbol a sis, que és el més semblant a l’handbol que es juga convencionalment en una pista poliesportiva. “El bàsquet està més integrat en el món de la discapacitat perquè porta molts anys ja com a esport rei, mentre que l’handbol en cadira de rodes tot just comença ara a Espanya. Jo he fet un parell d’entrenaments i el que et puc dir és que les cadires són les mateixes i que les persones que tenen una discapacitat una miqueta més severa, tenen una puntuació més baixa i els que no tenen pràcticament discapacitat tenen una puntuació més alta i no poden passar d’una puntuació, tot això és molt semblant al bàsquet. A la lliga europea no podran competir persones sense discapacitat, però a la lliga espanyola segurament que deixin jugar a persones que no tinguin una discapacitat, han d’anar en cadira també i tenen una puntuació més alta. Això no vol ser una cosa de municipi, sinó una cosa territorial a nivell de país. Ens agradaria que tota la gent que vulgui aquí a Catalunya pugui practicar aquest esport“, conclou Òscar Pérez.

Els interessats i interessades poden escriure al correu electrònic handbolencadira@gmail.com. El projecte compta amb una pàgina web on trobar tota la informació www.handbolencadira.cat.

Imatge de portada: Club Handbol Palautordera