Siriana, refugiada i nadadora olímpica

2 minuts de lectura
Fa dues setmanes, Ona Carbonell tornava a la natació artística amb un solo sorprenent. Enlloc de música, com és habitual, el que embolcallava els seus moviments i acompanyava la seva expressió eren les paraules de Nelson Mandela. Un discurs recordat en una cerimònia dels Laureus. La reflexió sobre el poder de l’esport.

La potència visual i simbòlica de l’esport no se la va inventar Mandela, sinó que és intrínseca a la pròpia pràctica esportiva en tota la seva història. Però aquest paral·lelisme no és una corretja de transmissió que sempre funcioni, sinó que de tant en tant hi ha d’haver històries, exemples, perfils i accions que la tornin a accionar. Per recordar-nos la força que té l’esport. Perquè no se’n oblidi. I aquest cap de setmana a Barcelona assistirem a un nou vot de renovació d’aquest vincle, a un nou exemple de la força de les accions.

Nedadora de l’equip olímpic

El XL Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de Natació, que té lloc aquest cap de setmana al Club Natació Sant Andreu, comptarà per primera vegada amb la participació d’una nedadora membre de l’equip olímpic d’atletes refugiats. Es tracta de la siriana Yusra Mardini, que competirà en diverses proves de papallona i lliures.

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF), amb Gerard Figueras al capdavant, va recollir la petició del Comitè Olímpic Internacional (COI), a través del programa de Solidaritat Olímpica i el lideratge del català Pere Miró –director general adjunt del COI-, perquè l’esportista pogués prendre part en la prova catalana, una cita prioritària per a la seva preparació.

Una més de 600

Les gestions realitzades per la SGEAF, en estreta col·laboració amb el CN Sant Andreu i la Federació Catalana de Natació, ha fet possible que Mardini s’hagi inscrit i figuri en el grup de 600 esportistes de tot el planeta que competiran en l’última cita del Mare Nostrum Swim Tour, un dels circuits més antics i reconeguts d’Europa, al costat de les grans figures d’aquest esport.

Mardini, que vindrà a Barcelona acompanyada del coordinador de l’equip olímpic de refugiats, Sven Spannekrebs, té previst competir demà dissabte al matí en les proves de 100 metres papallona i 200 metres lliures, mentre que diumenge ho farà en els 50 papallona i els 100 lliures.

 

Dels Jocs als Jocs

L’esportista de 21 anys, nascuda a Damasc (Síria) en una família de nedadors, forma part de l’equip olímpic d’atletes refugiats, amb el qual va participar en els Jocs Olímpics de Rio el 2016, i és ambaixadora de bona voluntat de l’Alt Comissionat per als Refugiats de les Nacions Unides (ACNUR).

L’estiu del 2015 va fugir de la guerra de Síria amb la seva germana amb una embarcació cap a Grècia.

L’estiu del 2015 va fugir de la guerra de Síria amb la seva germana amb una embarcació cap a Grècia en un viatge per mar ple de dificultats al qual va sobreviure nedant a mar obert durant hores gràcies al seu entrenament des de petita. En arribar a Europa, Yusra Mardini es va instal·lar a Berlin (Alemanya), on va començar una nova vida i va reprendre els entrenaments de natació. El 2017 va participar en el Campionat del Món de Budapest, com a atleta independent, i el proper objectiu és competir als Jocs de Tokio 2020.