Astèrix, Obèlix i el rugby

2 minuts de lectura

tumblr_inline_mu3gtthsfA1rbehcm

Si parlem de còmics i esports no ens podem deixar els gals Astèrix i Obèlix, personatges de còmic creats pel dibuixant Albert Uderzo i el guionista René Goscinny i que van aparèixer per primer cop el 29 d’octubre de 1959. I no ens els podem deixar perquè la seva relació amb l’esport és especial. Els seus àlbums són dels pocs que tenen el rugby com a protagonista, i, fins i tot, ens atrevim a dir que és una de les referències dels còmics de rugby.

El rugby té un paper clau a “Astèrix a Bretanya“. En aquesta aventura els dos gals són enviats a Gran Bretanya per portar una bota de poció màgica a Noiquiontòrax, cosí d’Astèrix, i els seus companys, que estan sent assetjats pels romans. A mig camí, però, perden la bota. El problema és que no la troben. Al final, però, un home els diu que n’ha venut una als jugadors de l’equip de Camulodunum, que s’enfronten a Durovernum al torneig de les 5 tribus, un homenatge al 6 nacions que coneixem ara. Davant d’això, Astèrix pregunta a Noiquiontòrax de què parla, i aquest li explica d’una forma sensacional:

Aoh! És un joc que ens apassiona a nosaltres els bretons. Es juga amb una carbassa i trenta bretons en dos equips de XV.

I quan Astèrix li demana les regles, ell les explica:

Molt simple. Realment, pràcticament es té el dret de fer qualsevol cosa per portar la carbassa fins a la porteria de l’adversari. Només està prohibit l’utilització d’armes, llevat un acord previ.

I aquí neix el rugby a Astèrix i Obèlix.

asterix-in-britain-005

Goscinny i Uderzo saben transmetre el fervor del públic, que deixa el seu saber fer i calma quan entren els jugadors, i que té banderes, trompetes i més elements sorollosos a les grades. Pel que fa a les jugades, es pot veure el xut de servei, un assaig, la posterior transformació i un intent de melé.

No es deixen de banda, tampoc, el tercer temps, i és que, malgrat la molta “violència” i cops que es veuen dibuixats, la poció màgica hi té molt a veure, al final del joc els jugadors intercanvien les seves samarretes i es donen la mà amb total esportivitat, i fins i tot comenten la possibilitat de fitxar a Obèlix. El que no saben és que va dopat…

RugbyAsterix

Al marge d’una captura del còmic, les imatges del film de dibuixos animats de 1986 ensenya el que Uderzo i Goscinny volien transmetre.

També a les videoconsoles

Una de les meravelles del paper del rugby a Astèrix és que va permetre a molts joves poder tenir un videojoc de rugby al que poder jugar. Sense ser una recreació de l’esport en sí, la figura de l’Obèlix i l’Astèrix corrent amb la pilota i fent un assaig va ser per molts l’única oportunitat de poder jugar al seu esport preferit per a molts amants de la pilota ovalada.