El proper mes d’agost s’estrenarà als EUA la quarta temporada de Better Call Saul, un dels spin-off més celebrats dels darrers anys. No era fàcil transportar l’univers i alguns personatges de l’aclamada i premiada Breaking Bad a la plantalla sense perdre el segell de Vince Gilligan i oferint una nova història que atrapés els teleespectadors. L’advocat a qui dona vida Bob Odenkirk, però, s’havia guanyat a pols el seu carisma i la seva línia narrativa i Better Call Saul s’ha convertit en una nova sèrie d’èxit amb un patró molt diferent que la seva sèrie “mare”.
Una de les primeres escenes de la sèrie ens remet directament a l’advocat trampós i de llengua esmolada que ens va enamorar a Breaking Bad. I té un component esportiu que justifica la seva aparició a La Fosbury. Un resum ràpid: el protagonista condueix el seu vehicle atrotinat i atropella un jove que practica skate. Quan surt del vehicle per veure com està, ràpidament apareix en escena el germà bessó de “l’esportista”, també sobre un monopatí, assegurant que ho té tot gravat davant la mirada cansada del veïnat. En Jimmy McGill (el futur “Saul Goodman”) només triga un minut a capgirar la truita, a denunciar l’estafa prefabricada (fingir l’atropellament a canvi de diners) i a amenaçar-los en cobrar el cost del parabrisa trencat abans que els dos bessons fugin corrents.
Seguidors o no de la sèrie, és una escena ben agraïda:
Lluny de ser skaters professionals, els dos bessons a la sèrie també són dos bessons a la realitat: Steven Levine i Daniel Spencer Levine, que conjuntament amb dos companys més han creat la productora Captain Hippo que roda vídeos curts i sovint partint amb l’humor com a millor arma. Dos joves desconeguts per al gran públic que van haver de rebre algunes classes per dominar mínimament l’skate abans de fer la seva aparició a la sèrie.
Més enllà d’aquella primera escena, els bessons van ser força protagonistes en els dos primers capítols de Better Call Saul. Després de deixar-lo a l’estacada, l’advocat els acaba trobant en un skate park de colors vistosos per “contractar-los” per fer el mateix “truc de l’skate” amb una altra persona molt més adinerada que ell. Abans, però, explica qui és en realitat Jimmy McGill:
La jugada, com era de preveure, no surt bé malgrat un nou “atropellament” perfecte, i la cosa s’embolica fins al punt que els dos bessons acabaran trobant-se cara a cara amb un dels dolents més enyorats de Breaking Bad. El millor de tot plegat, el final que els espera i que els porta camí de l’hospital “gràcies” a Saul Goodman. Sense entrar en detalls, només cal dir que l’advocat acaba fent un tracte per salvar els dos bessons de tal manera que un d’ells el defineix com “el pitjor advocat del món”.
Los Altos Skate Park
La localització de l’escena on Jimmy McGill explica als bessons (i als teleespectadors) el seu malnom i la seva història és l’Skate Park de Los Altos, ubicat a la mateixa ciutat d’Albuquerque que exerceix d’epicentre de Better Call Saul. El recinte no va patir cap modificació especial per a enregistrar les escenes que es poden veure al primer capítol de la sèrie. De fet, en l’actualitat manté els mateixos grafits i dibuixos a la part central del parc, un dels més grans de l’estat de Nou Mèxic. Un vídeo enregistrat el 2014 ens mostra el lloc tal com és. Un espai urbà d’accés gratuït que és molt lluny d’acollir grans competicions esportives:
No tot són flors i violes: una baralla entre diversos grups locals (alguns skaters, els altres no) va acabar amb un jove de 17 anys mort després de rebre un tret de pistola. El judici, molt polèmic a Albuquerque, va acabar determinant que l’assassí va disparar en defensa pròpia. Els fets van succeir tot just un mes després que s’estrenés l’episodi de Better Call Saul.