Els esportistes catalans estan brillant a la primera edició dels World Roller Games. Nanjing ha vist com representants de casa nostra celebraven podis en modalitats tan diverses com en l’hoquei patins, l’eslàlom gegant, roller derby, l’hoquei línia o bé el patinatge artístic. És en aquesta darrera disciplina en què el PA Maçanet ha triomfat en la seva estrena mundialista. Per primera vegada el club de La Selva participava en un campionat del món i el grup de xou petits ha aconseguit una sonada medalla de plata.
Un quartet fallit, un grup de xou petit reeixit
No ha estat gens fàcil el camí per a un club modest que havia començat a treure el cap amb el quartet que havia fet un bon paper en competicions tan rellevants com la Copa de les Nacions. El 2015, el seu exercici Inevitable va quedar-se a mig camí de l’èxit amb un sisè lloc al campionat estatal i quedant fora del podi també al campionat de Catalunya. El panorama es va enfosquir després que Sandra Casadevall, entrenadora, coreògrafa i patinadora de l’equip, decidís plegar veles.
Casadevall va reprendre l’activitat uns quants mesos més tard, formant un grup de xou petit amb patinadores d’aquell quartet però també de nouvingudes i d’altres procedents d’Hostalric. Fa tot just un any que aquelles patinadores que no havien treballat juntes van començar a entrenar amb la primera rutina com a grup de xou petit. Hauríem pagat per veure la seva cara d’incredulitat si els arriben a dir, l’agost de 2016, que serien subcampiones del món un any més tard.
De l’èxit al repte econòmic
El cert és que la coreografia “Try Again?” basada en el món dels videojocs (amb referències tan singulars com Resident Evil) ha estat un encert enorme que ha enamorat a tot arreu. Durant el primer trimestre d’aquest 2017 van guanyar el potent campionat territorial de Girona i van traslladar l’èxit al campionat de Catalunya i també a l’estatal. Un triple èxit, encara que desitjat i treballat, totalment imprevist que compensava l’esforç per tirar endavant un grup pràcticament des de zero. Un recorregut paral·lel al leitmotiv de l’exercici en què el jugador no desisteix malgrat fallar en la pantalla inicial del videojoc des d’un bon principi.
L’èxit, però, va continuar més enllà de la península ibèrica. A la primavera el PA Maçanet s’enduia la medalla de bronze del campionat d’Europa i iniciava una campanya per cercar suports econòmics per fer viable el somni de disputar el mundial. Allò que esportivament estava més que garantit faltava confirmar-ho amb recursos. No han parat de fer activitats (des de festes fins a dinars) fins al mes d’agost, en què van participar a les barraques de la Festa Major del seu poble per seguir generant fonts d’ingressos. Abans de viatjar, Sandra Casadevall explicava al Diari de Girona que havien aconseguit un 20% del pressupost total, 6.000 dels 30.000 euros que havien calculat com a despesa global de l’expedició. Dit d’una altra manera: una part molt rellevant del cost del viatge l’han assumit directament les patinadores.
Una plata brillant
És per tots aquests motius que l’èxit assolit a Nanjing és absolutament encoratjador. Un equip amb tot just un any de vida però de bagatge contrastat que ha anat més lluny del que era previsible fins a la plata mundial. Només el Division italià ha estat capaç de superar les catalanes, que al campionat del món han continuat fent passos endavant amb una puntuació de 128.800 punts, més alta fins i tot que el New Age, el club que les havia superat al campionat d’Europa de fa pocs mesos.
Finalitzen els grup show petit! Moltes felicitats al Club Patinatge Maçanet per la segona posició!! pic.twitter.com/0Nj6oDTKZw
— WRG Barcelona 2019 (@wrgbarcelona) 3 de setembre de 2017
Un grandíssim èxit que en aquesta ocasió el CPA Tona ha hagut de veure des de la distància, amb una modesta vuitena posició. Un altre èxit del patinatge artístic del nostre país que ha arribat aquest diumenge, set dies abans que el CPA Olot i el CPA Girona lluitin per l’or amb el grup de xou gran.