El ‘boom’ de l’escalada esportiva

3 minuts de lectura

L’escalada esportiva està de moda. Allò que popularment se’n diria que “se surt”. Cada vegada més trobem més sales per practicar-la arreu del país, tot i que Catalunya està considerada una de les millors zones del món per a poder fer-hi escalada en roca. L’anunci per part del Comitè Olímpic Internacional d’incloure aquest esport en els pròxims Jocs Olímpics, Tòquio 2020, fa augurar que els propers quatre anys siguin d’expansió màxima i interès mediàtic cap a l’escalada.

Per què diuen que Catalunya és un dels millors llocs del món on practicar-la? “L’escalada és un dels esports tendència” assegura el seleccionador espanyol, Toni Roy que continua: “Tots els escaladors del món quan acaben la temporada vénen a Catalunya, és el paradís mundial de l’escalada, el millor lloc del món per practicar escalada en roca”.

terradets
Terradets, una de les muntanyes que compta amb més adeptes a l’escalada esportiva

En part, que això sigui així, ha fet retardar la instal·lació i desenvolupament de sales al país. Sales que serveixen per entrenar, sobretot, i per practicar escalada en interior, molt diferent que fer-ho directament en espais naturals. Ara, però, les sales en els centres de les ciutats comencen a estar en auge per la necessitat de seguir entrenant en el dia a dia, més enllà de recórrer a les roques del país. Però, per què atrau tant? “És un esport entretingut, fàcil i tothom el pot practicar”, respon el seleccionador, que creu que “cadascú es crea el seu propi repte i t’ho pots passar molt bé, tant si tens un nivell alt, com si ets un principiant”.

Festival aquest cap de setmana a Mataró

Aquest cap de setmana tindrà lloc al Bulder Planet de Mataró un esdeveniment d’escalada esportiva inèdit al país. Segons explica el propietari de la sala, José Ramón Martínez, el seu objectiu és el de “crear un esdeveniment potent amb la participació de personalitats importants en el món de l’escalada per tal de promocionar la sala”. Explica que a països com Alemanya se celebren esdeveniments d’aquestes característiques que esdevenen campionats del món d’escalada en sales privades.  Al nostre, però, encara no se n’ha fet cap amb gran transcendència.
Martínez assegura que “arribem al mateix nivell esportiu que les grans competicions europees en sala privada”.

A principis de setmana ja hi havia 300 inscrits i s’esperava una afluència de 800 persones entre dissabte i diumenge De moment, aquesta és la cita més important programada per a aquest any en l’àmbit d’escalada esportiva al país, ja que hi competiran 6 campions del món: Adam Ondra, Jernej Kruder, Jan Hojer, Shasha DiGiulian, Juliane Wurm i Daila Ojeda.

Conviure els dos tipus

Sens dubte l’escalada en roca és molt diferent de l’escalada que es pugui practicar en una sala coberta o un rocòdrom. Hi ha diferents tipus d’escalada. Per exemple, l’escalada en roca normalment requereix d’uns 20 o 30 metres de paret a pujar amb corda. El búlder són uns 3 o 4 metres sense corda on es busca la màxima expressió del moviment. I després hi ha les vies llargues. Pel que fa a la competició, es valora la velocitat, la dificultat i el búlder.

Tot i l’alt nivell competitiu, la repercussió d’aquest esport sempre ha estat, com a mínim fins al moment, escassa. “En aquest país, si no ets futbolista, la repercussió és mínima”, lamenta Toni Roy.

20170118_1644_2015_bulder

Ell mateix, en la mateixa línia que José Ramon Martínez, responsable de la sala Bulder Planet de la capital del Maresme, recorda que a Mataró s’hi entrenen grans esportistes com Ramon Julian o Patxi Usobiaga, tots dos ex campions mundials d’escalada. Tant Roy com Martínez associen la manca d’interès institucional a l’escassetat de recursos i a la poca repercussió mediàtica de l’esport. “Ens falta ser més atractius televisivament parlant, el format competitiu ha de ser més reactiu, i ho hem de seguir treballant”, assegura Martínez que  augura que els temps estan canviant i que amb l’entrada de l’esport a les Olimpíades aquesta situació pot revertir-se.

L’impuls de ser olímpics

L’escalada serà esport olímpic en els pròxims Jocs Olímpics, els de Tòquio 2020. Així ho va anunciar el Comitè Olímpic Internacional (COI) a principis del mes d’agost d’aquest any. El COI va decidir sumar cinc esports més als 28 que ja competeixen habitualment en aquesta gran cita esportiva. Així doncs, com l’escalada, també hi competiran el beisbol, el softball, el surf, el karate i l’skateboard. Pels del món de l’escalada, creuen que aquest pas endavant pot significar un augment de centres i sales on practicar-la i “és una forma d’arribar a la gran massa de la societat”, assegura Roy.

De fet, per a ell, com a seleccionador espanyol, és tot un repte: “Per a mi principalment és un repte molt important, per a l’esport és facilitar que hi arribin més recursos, tant per a tècnics com per a esportistes”.I és que com en molts altres sectors, els recursos són limitats, si no tens una àmplia visibilitat. Com els altres quatre esports que també s’han inclòs com a olímpics en els pròxims jocs, l’escalada pretén créixer molt més en aquests quatre anys. “Créixer és bo per a tothom: els centres, les sales, les marques i els esportistes”, diu Roy.