Fierljeppen, el salt de perxa dels canals d’aigua

1 minut de lectura

Els esports poden arribar a reflectir perfectament els obstacles d’un país. A Holanda ja fa uns quants segles que tenen canals d’aigua per totes bandes. La manera de superar-los per poder desplaçar-se ha evolucionat molt i avui, en bona part del país, els punts més alts són els ponts que passen per sobre els canals. Però abans de l’existència dels ponts, els holandesos s’havien empescat un sistema derivat en esport. És el Fierljeppen i avui en dia té més de 500 practicants arreu del món. Però tornem a l’origen.

Fierljeppen

De l’obstacle a la competició

Per superar l’obstacle dels canals d’aigua els holandesos van decidir construir perxes, més o menys estables, per saltar cap a l’altra banda. La perxa es clavava al canal i es tractava de saltar-hi a sobre, inclinar-la amb el pes del cos cap a l’altra banda, i tornar a posar el peu a terra ferma. Ben aviat això va generar rivalitats entre veïns sobre la qualitat de la perxa i la seguretat del salt. I, al cap de poc, la competència per veure qui arribava més lluny.

L’any 1771 va disputar-se la primera competició de Fierljeppen: qui arribava més lluny amb el salt, guanyava. Aquesta és la mateixa estructura que 245 anys després s’ha convertit en un gran espectacle practicat en d’altres indrets del món. Però Holanda continua essent la terra dels grans campions. És un esport amb llicències, amb rècords del món, amb un públic nombrós, amb cites populars… i que comença a rebre el suport de grans marques i patrocinadors per fer-lo créixer encara més.

L’esport compta actualment amb sis lligues estables i un gran campionat anual. Hi ha clubs que entrenen aquesta disciplina. El vídeo ja indica que es requereix força, capacitat de salt i molt d’equilibri. Els que no en tenen sempre acaben a l’aigua.