Fa quinze anys la FIBA va perdre la batalla per dominar el bàsquet europeu. Aquell any va haver de renunciar al seu projecte de Suproliga, una competició que pretenia ser referent a Europa però que va sucumbir davant la força de l’Eurolliga, en aquell moment un nou projecte impulsat (fins avui dia) pels grans clubs europeus, que havien decidit prendre el control del bàsquet continental.
Llavors el conflicte es va tancar amb la retirada de la FIBA de la pugna, però la federació internacional de bàsquet mai ha abandonat el somni de tornar a controlar la gran competició de clubs a Europa. Per això, fa un any va presentar la seva nova proposta: la Lliga de Campions de bàsquet, un projecte que pretenia seduir els principals clubs del continent perquè abandonessin l’Eurolliga. Novament, però, la proposta va fracassar davant la negativa dels grans equips europeus de baixar del vaixell de l’Eurolliga, una competició cada cop més exclusiva i avantatjosa pels que en formen part i que precisament aquesta temporada 2016/17 s’ha renovat de forma notable, fent un pas més cap al model NBA.
Tot i això, aquesta vegada la FIBA ha decidit tirar endavant i acaba de posar en marxa la seva Lliga de Campions, una competició que, davant la negativa dels grans d’Europa de formar-ne part, estarà integrada per clubs que no han obtingut plaça a l’Eurolliga i/o per equips que han cedit a les pressions i amenaces de sancions que la federació internacional, que els darrers mesos ha amenaçat amb sancions aquells federacions nacionals amb clubs que no volen seguir els seus desitjos.
Malgrat les coaccions, el nou torneig sembla destinat a l’anonimat perquè el nivell dels 40 participants està a anys llum dels de l’Eurolliga. Fem un repàs als principals favorits per guanyar aquesta estrenada Lliga de Campions: el Partizan serbi, l’AEK Atenes, l’Aris i el PAOK de Grècia, l’ASVEL francès, el Maccabi Rishon LeZion israelià, el Cibona croat, el Fraport Skyliners alemany o l’Stelmet Zielona Góra polonès. L’únic representant de la lliga ACB serà l’Iberostar Tenerife, que ha decidit apostar per aquesta competició. En definitiva, més ombres que llums per al nou projecte de la FIBA.
Entre els uns i els altres, el que és segur és que aquesta temporada a Europa hi haurà campionats continentals per a tots els gustos. A l’Eurolliga i la Lliga de Campions hi hem d’afegir la ja assentada Eurocopa, oficialment 7DAYS EuroCup i que depèn també de l’estructura de l’Eurolliga. Aquest any tindrà un format reduït de 20 equips (degut als efectes de la Lliga de Campions de la FIBA) i inclourà com a equips més destacats el València Basket, l’Unicaja i l’Herbalife Gran Canaria de l’ACB, el Lokomotiv Kuban, el Khimki i el Zenit Sant Petersburg russos, el Hapoel Jerusalem israelià o el Lietuvos Rytas lituà. Un nivell segurament superior al de la Lliga de Campions.
Finalment, per si semblava poc, es jugarà també la Copa d’Europa de la FIBA, la segona competició de l’organització internacional. Ja es va disputar l’any passat per primer cop amb el Fraport Skyliners alemany com a campió. Enguany, els equips més “forts” són ara per ara equips com el Pau-Orthez francès, el Gaziantep turc o el Krasnoyark rus, als quals s’hi sumaran més endavant equips que quedin eliminats de la Lliga de Campions.
Un batibull de tornejos que veurem com evoluciona però que no té cap sentit que duri gaire temps de la manera actual.