Boxejar amb hijab sí o no? La polèmica està servida

2 minuts de lectura

Una noia de 15 anys de Minnesota ha obert la caixa dels trons al món de la boxa. I és que Amaiya Zafar està lluitant per aconseguir un canvi en la competició després que USA Boxing, que supervisa i administra la boxa amateur al país, li hagi prohibit participar en competicions a causa de la seva vestimenta: porta hijab a sota del casc que fa servir als combats i això, sembla, és inadmisible.

Font: Arab American News
Font: Arab American News

El problema és el codi de vestimenta. Amaiya ha proposat, a més a més del hijab, utilitzar una samarreta de màniga llarga i leggings sota de la seva samarreta estàndard i pantalons curts reglamentaris, i aquest també és el problema, segons explica Michael Martino, director executiu de USA Boxing a MPRNews. “Hi ha un problema de seguretat. Si tens els braços i les cames coberts, hi pot haver lesions prèvies. I si es fa mal durant el combat, l’àrbitre no seria capaç de veure-ho“, diu. A més a més, explica, la normativa de la federació internacional, incloent el seu estricte codi de vestimenta, limiten el que es pot fer. “Tenim 30.000 boxejadors aficionats als Estats Units“, explica Martino. “Així que si fas una excepció per a un grup religiós, què passa si un altre ve i diu que vol portar un tipus diferent d’uniforme ? Cal traçar una línia en algun lloc“.

Però no tothom ho veu igual. El Consell de Relacions Americano-Islàmiques (CAIR) va demanar a USA Boxing, que permetés a Amaiya Zafar competir amb el seu mocador al cap. “Normes obsoletes i discriminatòries no han de reemplaçar les proteccions constitucionals que garanteixen la llibertat religiosa“, diu Ibrahim Hooper, director de comunicacions nacionals del grup de Washington DC, en una carta que han enviat a diverses organitzacions que supervisen la boxa – incloent el Comitè Olímpic dels Estats Units. Hooper diu que totes les parts interessades han de “treballar amb Amaiya Zafar i la seva família” per arribar a una “solució mútuament acceptable“, de manera que l’adolescent pugui competir.

Font: MPRNEws

Però la situació es torna més kafkiana. Darrerament, alguns musulmans han intervingut a la pàgina de CAIR a Facebook per qüestionar per què es defensa un esport tan violent. Una queixa que es pot explicar seguint la trajectòria de la noia. Zafar es va endinsar en la boxa fa tres anys, el 2013 quan va veure un quadrilàter en un gimnàs a prop de casa. El seu pare, Mohammad, li va suggerir que optés per una altra cosa, però no va funcionar. Al final la van recolzar. “Va entrenar durant més d’un any sense combatre. Va passar de ser una nena tímida a una persona jove segura de si mateixa“, assegura la seva mare.

Finalment, va haver de demostrar la seva vàlua al ring. “Els nois deien, ‘És només una nena. No pots deixar que una noia et guanyi‘”, explica Amaiya al Washington Post, qui després de superar a varis dels seus companys, es va guanyar el seu respecte. “Ara ells són el meu equip i entrenem junts. És divertit “.

Igual que la seva mare, el seu pare veu la boxa com una part important de la vida de Amaiya. “Com a pare, persona de fe i que admira la integritat, la determinació i la lluita, estic ple d’alegria en veure la meva filla tan forta en la seva recerca del millor per la seva fe i la seva vida“, afirma. Tot això, però, si li deixen.