Rio marcarà el camí d’un nou handbol?

Ribera

El Torneig olímpic d’handbol de Rio 2016 no és un torneig qualsevol. I no parlem de la possibilitat que Qatar o Brasil trenquin l’hegemonia europea. Ens referim a les diverses novetats de reglament –ja en parlàvem fa mesos i ho destacàvem també a la Guia Fosbury dels Jocs– de les quals queda clar que la més destacada és el fet que els equips puguin jugar sense porter.

Aquest canvi comença a implicar moltes novetats tàctiques, la majoria de les quals segurament passen desapercebudes pel gran públic… fins que es veu un gol de camp a camp. Pels malalts de l’esport del 40×20 això obre grans quantitats de possibilitats tàctiques que ja s’han començat a veure des de la primera jornada dels Jocs. Queda clar que les seleccions portaven mesos preparant aquestes novetats de reglament i fins a quin punt n’hi poden treure suc.

Alemanya_de7

Alemanya atacant amb set jugadors

De moment queda clar que la majoria d’equips quan perden un jugador ja usen aquesta norma per jugar 6 contra 6, sense la “pantomima” de l’extrem que entrava i sortia al cap de pocs segons. La jugada transcorre normal, i quan un jugador proper a la banqueta veu que algú està a punt de finalitzar marxa al canvi (depenent de la selecció arrisquen més o menys), amb el risc evident de parada del porter i llançament de porteria a porteria. Queda clar que els porters faran més gols, però sobretot correran més.

gol_camp_camp

Gol de Polònia de camp a camp, sense porter

Serà flor d’un dia?

No sabem aquesta fal·lera per jugar sense porter serà simplement la novetat, com aquella joguina nova que regalen els Reis i es fa servir només un dia, o si això ve per quedar-se. Ja ho anirem veient. De moment mirem-nos els Jocs amb uns altres ulls per detectar tot el que permet aquesta nova regla, que de moment només s’aplicarà a les categories professionals. Ja veurem si a Rio guanyen les seleccions que exploten aquest nou recurs o les més tradicionals.

De moment seguim gaudint d’aquesta “sobredosi” esportiva… i alegrem-nos de deixar enrere el “peto foradat” de porter.

Tomas_grada_peto_cathandbol

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!