És tan important quedar primers de grup?

1 minut de lectura

La segona setmana dels Jocs és la de la fase decisiva en els esports d’equip. Arriben els encreuaments pel títol a partir dels quarts de final, i a Rio ha quedat clara una cosa: la llarga fase prèvia no dóna un gran avantatge als que han fet els deures, ho han donat tot i han quedat primers.

Brasil_femeni
William Lucas/Photo&Grafia

Com a exemple veiem alguns resultats de diferents esports en que els primers classificats d’un grup han caigut contra els quarts de l’altre grup:

  • Handbol femení: Brasil (1r de grup) perd a quarts contra Holanda (4t)
  • Handbol masculí: Cròacia (1r de grup) perd a quarts contra Polònia
  • Voleibol femení: Brasil (1r de grup) perd a quarts contra Xina (4t)
  • Voleibol masculí: Argentina (1r de grup) cau contra Brasil (4t)
  • Waterpolo masculí: Espanya (1r de grup) perd a quarts contra Sèrbia (4t)
  • Waterpolo masculí: Hongria (1r de grup) perd contra Montenegro (4t)
  • Bàsquet femení: Austràlia (1r de grup) perd contra Sèrbia (4t)
  • Bàsquet masculí: Croàcia (1r de grup) perda quarts contra Sèrbia (4t)
  • L’únic esport on no ha caigut cap primer de grup ha estat l’hoquei herba.

És evident que això no és dolent en si mateix, i està clar que les sorpreses són una de la salses de l’esport. Fins i tot algú podria dir que és possible que un dels dos grups fos més fort que l’altre. Això sempre pot passar, però no deixa de ser curiós que caiguin tants primers. I si això segueix, pot passar que per certes seleccions la fase prèvia es converteixi en un tràmit en el que s’han de superar, amb la llei del mínim esforç, a les seleccions més dèbils pràcticament condemnades a l’eliminació. En definitiva, passar sense fer massa soroll i sense explotar tots els recursos que es tenen guardats a la recambra.

Total, ¿per què deixar-te la pell per ser primers si els segons, tercers o quarts de l’altre grup poden ser equips igual de potents que el primer?

En canvi, si ser primer de grup donés un major avantatge com ara estalviar-se una ronda (com per exemple a la Champions d’handbol) o et permetés passar directament a semifinals (com fan en certs Mundials), no dubteu que tindríem unes fases de grup més atractives i els equips anirien a tot gas des del començament dels Jocs. I tranquils, que això no li trauria emoció a res, i si no que li diguin al Barça d’handbol que tot i estar exempt dels vuitens de la Champions gràcies a haver estat primer de grup va caure als Quarts de final.