Per uns podis sense hostesses

2 minuts de lectura

Dilluns comença la Volta a Catalunya i estem preparats per gaudir d’una setmana sencera del millor ciclisme del món a casa nostra. El cartell torna a ser de luxe i el recorregut, aquest cop, suma clarament a favor de l’espectacle. La vessant esportiva va sobre rodes i seria preciós que els amants del ciclisme responguessin animant en ports de muntanya, viles, carreteres i ciutats del país. Però hi ha un element que l’any passat ja ens va grinyolar (no només a nosaltres) i que, quan falten 4 dies per l’inici de la prova, esperem que no es torni a repetir.

Ens referim a la presència d’hostesses al podi, que apareixen just en el moment d’entregar els premis al guanyador i als líders de les diferents categories. Fan la seva feina i és una tradició del món ciclista. Sí. I què? Exerceixen de dones objecte, ho mirem del dret o del revés. Aquesta és una de les imatges que La Volta ha transmès en les darreres edicions.

Què aporta de positiu per a La Volta la presència d’hostesses al podi? Des de fa uns quants anys, la presència de dones objecte genera moltes més crítiques que aplaudiments. No suma i resta molt. No eixampla, de cap manera, el ventall d’aficionats al ciclisme. És una manera com una altra de deixar clar que l’espectacle s’adreça només als homes. I això, es miri com es miri, és un error.

Els podis que ja no es veuen a Mallorca
Els podis que ja no es veuen a Mallorca

Podem entendre que els podis siguin la darrera de les preocupacions de l’organització de La Volta. En els darrers mesos, però, AustràliaMallorca han eliminat les hostesses dels podis i han obert un debat que ha arribat a tots els organitzadors de curses masculines. Vés a saber què n’han pensat els troglodites de l’E3 Harelbeke, que acostumen a fer un reclam obertament masclista en els seus cartells publicitaris. En tot cas, la gent de La Volta s’ha vist emplaçada a posicionar-se. I no tenim constància que, a quatre dies de l’inici de la prova, ho hagin fet amb una decisió en ferm.

I si La Volta es planteja uns podis diferents? Modificar l’essència dels podis actuals (les dones acompanyen els triomfadors) també podria convertir-se en un element d’innovació. Guanyadors de curses amateurs, ciclistes de categories inferiors, ciclistes històrics, obrir les portes a la presència d’aficionats via sorteig… hi ha moltes maneres de convertir una acció que no porta enlloc (el podi actual) en un nou pols d’atracció a La Volta.

Crida a les institucions

La Volta, és clar, també són les institucions que hi aposten amb aportacions econòmiques i logístiques de tota mena. Seria saludable que la Generalitat de Catalunya, per exemple, actués amb fermesa per eliminar la presència de dones objecte en l’esport. Val per La Volta i també serveix per a les proves organitzades al Circuit de Catalunya de Montmeló que continuen contractant hostesses. Una campanya potent, una acció que serviria per conscienciar des de la praxis que el masclisme, en totes les seves cares, se l’ha de combatre.

volta_ciclisme

Necessitem plans per fer avançar l’esport femení, és clar. Fer-lo créixer des de la base per acabar generant, d’aquí a poc temps, una cursa ciclista professional per a dones, també a Catalunya. La planificació a mig i llarg termini és imprescindible. Simultàniament, però, calen gestos visibles que sacsegin allò entès com a “normal”. I si la decisió genera polèmica, aprofitem-la per ampliar el focus i parlar de moltes més coses.

Tard o d’hora les hostesses abandonaran els podis ciclistes. D’aquí a pocs anys ningú reclamarà que hi tornin a ser. És inimaginable. En una entrevista de fa uns dies, Rubèn Peris, el màxim responsable de La Volta a Catalunya deia, entre altres coses: “Si el fet que hi hagi noies ha de molestar a algú, ens ho plantejarem“. Dit i fet. Som-hi, canviem els podis i fem-ho ara. Tot són avantatges.