Falsos mites: l’esport distreu dels estudis

1 minut de lectura

Els joves i l’estudi a l’època de la distracció

Fa temps que és habitual que els més joves faltin als entrenaments –fins i tot setmanes senceres– perquè “han d’estudiar”. En esports d’equip, això fa que aquestes sessions d’entrenament baixin en nombre d’assistents i, normalment, de qualitat. Als que som una mica més grans això ens sorprèn, ja que hem passat per això abans i ho hem pogut compaginar… no sense problemes, però sí amb organització i sobretot motivació. Mens sana in corpore sano.

Interessat en el tema, he buscat estudis que parlessin sobre compaginar estudis i esport, i tots els que he trobat apunten als diferents beneficis de l’esport per a l’estudiant. No n’he trobat cap que digui el contrari. I ja no parlo de fer esport d’alt rendiment (que també és compaginable, com ho fan a les Universitats americanes o al CAR de Sant Cugat) sinó que parlo d’esport de manteniment, de diversió, de fer amics, de cultivar valors, d’aprendre a jugar i a competir.

Com que no m’agrada donar la culpa als més joves, només em queda pensar que això és degut a la situació actual, molt diferent a la de fa uns anys. Vivim a l’era “de la distracció”. Tots ho sabem. Actualment vivim amb “inputs” constants i ningú ha rebut cap manual d’instruccions. Els joves d’ara han d’estudiar de la mateixa manera que abans (els plans d’estudi són pràcticament idèntics), però, som conscients que abans en època d’exàmens una de les poques distraccions era que algun company/a et digués d’anar a fer un cafè? Ara no. Constantment rebem i (sobretot reben) whatssaps, trucades, mails, snapchats, instagrams, messengers… Inputs que fan que les hores d’estudi no siguin tan productives com haurien de ser… i acabin prescindint d’una activitat que els refrescarà el cervell per poder estudiar després amb més energia. Juguem?

unnamed

Aquí us deixem algunes lectures interessants sobre el tema:

– Falsos mitos del deporte VIII: el deporte distrae de los estudios
– Compaginar estudios y deporte es fácil
– Cómo compaginar estudios con entrenamientos (enfocat a esportistes/nedadors de cert nivell)
– Compatibilizar estudios y deporte?