L’Emmarcat: Valentin Madouas

4 minuts de lectura

El programa de la setmana passada, quan repassàvem l’Strade Bianche ens vam sorprendre de trobar un corredor totalment desconegut i tant jove entre els 20 millors. Tot i la seva joventut, l’emmarcat d’avui porta un 2018 excel·lent i està rondant la 1a victòria com a professional, sobretot al seu país: França, on coneix perfectament els recorreguts que es munten en aquestes carreres de menor nivell però on els equips francesos donen el millor d’ells mateixos. De fet, si veiem per el Youtube algunes victòries seves com a sub23 i junior en recorreguts realment espectaculars i complexes tècnicament, podem entendre com va aconseguir un 20è lloc a la Strade amb tan sols 20 anys. Prou presentacions i anem al gra, l’emmarcat d’avui és Valentin Madouas!

En Valentin va néixer el 12 de juliol del 1996 a Brest, ciutat de 150000 habitants capital del Departament de Finisterre, el més occidental de la Bretanya, com el seu propi nom indica. En Valentin porta el ciclisme a la sang, hereta un cognom campió a França i és que el seu pare, Laurent, va ser corredor professional els anys 90. Ja de ben petit va iniciar-se en l’esport amb l’equip de la ciutat: el Brest Iroise Cyclcisme 2000. A més a més, en Valentin Madouas compagina la seva carrera professional com a ciclista amb la seva d’estudiant, es troba finalitzant els estudis superiors en enginyeria electrònica i numèrica, un crack, tot i que amb el salt al professionalisme s’ho prendrà amb més calma.

En Valentin Madouas fa tota la seva carrera formativa a la seva ciutat natal, Brest. Com a cadet es proclama campió bretó i campionats nacionals en pista: persecució i americana. El 2013, el seu primer com a junior, aconsegueix 1 victòria general i 4 podis més a la copa de França, així com victòries regionals. També participa amb la selecció a la prova UCI del Trofeu Karlsberg, on es el 3r millor junior, i fa el 27è a la París Roubaix. Participa als campionats europeus en pista on guanya la plata en persecució tan individual com en equips.

EL 2014 inicia fort l’any i es queda a les portes d’endur-se la París Roubaix: fa 4t al sprint dels millors. Es fa fort a la Copa de França el guanyar 1 general i 2 etapes, així com 8 podis més. A nivell europeu. A nivell europeu guanya un etapa i fa 2n a la general de la prova UCI GOP General Patton i guanya la contrarellotge i fa 3r a la general de la Ronde des Vallés. Participa dels Campionats europeus amb un 50è lloc. Segueix a la pista on queda 2n i 3r a la persecució nacional individual i per equips, respectivament.

El 2015 fa el salt a sub23 dins la mateixa estructura formativa. Tot i ser un any d’adaptació, aconsegueix guanyar 2 clàssiques de la Copa de França sub23 i acumular 3 podis mes. A nivell europeu amb la selecció participa de la Lieja i la Roubaix, on queda el 39è. També queda 13è al nacional contrarellotge. Finalitza l’any com a Stagière del Bretagne-Seché, equip Pro Continental, on ja va debutar en proves del calendari elit UCI

Amb la bona trajectòria com a junior i sub23, sobretot a França, un equip World Tour com la FDJ el va voler collar i va impedir que el Bretagne es fes amb els seus serveis de cara al 2016. Van pactar que continuaria dos anys més com a sub23 a equips formatius, però li asseguraven un contracte de cara el 2018 i participar ja de la dinàmica de l’equip el 2017. Així va fer i el 2016 va seguir corrent amb l’equip de Brest. L’any no va poder ser millor per a ell. A França va guanyar pràcticament tot el que va córrer: fins a 12 victòries de la Copa de França, destacant el campionat nacional davant en un sprint a tres davant Benoit Cosnefroy i Gaudu. Amb la selecció li va tocar treballar molts cops per a Gaudu a l’alta muntanya, on va ser el seu principal escuder en les grans gestes de Gaudu: Ain, Avenir, etc. Als campionats europeus va ser el 16è.

Ja confirmat com a un dels joves francesos més prometedors, va iniciar l’any 2017 participant ja de l’stage amb l’equip Professional de la FDJ i corre la temporada amb l’UC Nantes Atlantique. Tot i fer un any més discret que l’anterior a França, aconsegueix 3 victòries, revalidant també la general de la prestigiosa carrera per etapes Sport Breizh. Amb la selecció té més protagonisme i acumula resultats de mèrit: 7è a la Roubaix, 8è a la general de l’Isard, 16è a la general del Tour de Savoie, 8è i 15è als nacionals i 15è a la general de l’Avenir (millor francès). A partir d’agost ja passa a ser stagière de la FDJ on en destaca un 8è al Tour du Doubs entre elits. Acaba l’any fent 29è al mundial de Bergen i 17è a la Paris Tours sub23.

Tot i la seva joventut, Marc Madiot, el director de l’equip, ja ha declarat que veu en ell un gran futur en clàssiques i proves de mitja muntanya i ja li ha donat llibertat aquest any per aconseguir resultats. I així està sent, més enllà de l’anomenat 20è a l’Strade Bianche, en el seu debut al World Tour i formant part d’una primera escapada, ha sigut 7è al GP de la Marsellesa i 4t a la general del Tour d’Haut Var.

Sembla que després de Pierre Latour i David Gaudu hi ha vida a França. Se’ns fa la boca aigua del que poden arribar fer, ja aquest any, però sobretot en el futur, la parella de cracks francesos Gaudu i Valentin Madouas junts a la FDJ.