L’Emmarcat: Rémi Cavagna

3 minuts de lectura

El nostre protagonista d’avui tot just inicia la seva segona temporada al World Tour, l’any que ha de servir-li de confirmació a la categoria. Aquesta temporada ja ha debutat i no precisament a Austràlia. Avui viatgem fins al país veí, França, per presentar-vos a Rémi Cavagna!

Nascut a Clérmont-Ferran, ciutat cèntrica francesa de 150.000 habitants, el 10 d’agost del 1995, el Rémi es va iniciar tard en ciclisme, ja tenia 14 anys, i ho va fer dins el món de la BTT, tot i que només 6 mesos després ja va decantar-se pel ciclisme en ruta.

De més jove practicava curses a peu, però una sèrie de lesions el van obligar a canviar d’esport. L’any 2012 va iniciar la seva etapa junior amb el VC Cournon d’Auvergne, municipi proper a la seva ciutat d’origen. Molt aviat aconsegueix resultats molt destacats, com la 3a posició al campionat nacional contrarellotge, demostrant el que és la seva especialitat: La lluita contra el cronòmetre. En aquest sentit en Rémi diu que el seu passat en les curses de muntanya (elevades pulsacions i la lluita individual contra un mateix) l’han ajudat en aquesta disciplina.

El seu segon any de junior és més prolífic: Guanya la contrarellotge d’una prova francesa de la copa de les nacions amb participació d’actuals World Tour. A més queda 3r a l’etapa reina i la general d’aquesta prova. D’altra banda, aconsegueix una meritòria 5a posició a la crono de les nacions, és 5è al nacional francès i 3r al campionat europeu contrarellotge.

Malgrat no baixar del top5 durant tota la temporada, al campionat del món de Varese sols pot ser el 51è.

L’any 2014, el seu primer com a sub23, fitxa pel Team Pro Immo Nicolas Roux. Tot i tenir ofertes d’equips sub23 més prestigiosos, escull aquest equip perquè és més proper a la seva facultat i això li permet compaginar millor l’esport i els estudis de dret.

És un any d’aprenentatge i Rémi Cavagna no participa encara de les grans proves internacionals. A nivell nacional guanya una etapa a la Copa de França i suma 4 podis mes, entre els quals el 2n lloc a la Chrono des Nations i 2n al nacional contrarellotge sub23. Al mundial de Ponferrada és el 40è contra el crono.

El 2015 domina a escala nacional: 4 victòries a la Copa de França, sumades a la del campionat nacional sub23. A nivell internacional participa de diverses proves de la copa del món com a gregari sense cap resultat individual a destacar. Als campionats europeus finalitza 8è a la cursa contrarellotge.

El noi apuntava maneres, sí, però en cap cas era un referent a escala internacional, tot i això fa un pas endavant i fitxa, de cara al 2016, amb l’equip continental Klein Constantia, filial del Quick Step.

Allà compartiria equip amb constel·lació d’estrelles sub23. Fins a 6 corredors corren actualment al World Tour. Alguns us els hem presentat ja a l’EmMARCat, com Ivan Garcia Cortina o Enric Mas.

La confiança que l’estructura de Lefèvre va dipositar-li, va retornar-la amb escreix. Assentat a la categoria sub23, va fer un any brillant: 7 victòries en total: Crono i general al Tour de Berlin, etapa a la Volta ao Alentejo, etapa al Circuit des Ardennes, etapa a la Paris-Arras, etapa a la Course de Solidarnosc i el nacional sub23 contrarellotge. A més a més, suma diversos resultats importants a les contrarellotges al llarg de l’any, tot i que al mundial contrarellotge només pot ser 13è.

Aquesta gran temporada convenç als dirigents de l’estructura World Tour per incorporar-lo a l’equip de cara a la temporada 2017.

Aixi doncs, el 2017 arriba al World Tour en un primer any que serà d’aprenentatge i d’ajuda als seus líders allà on competeix. Però això no impedeix al jove Rémi Cavagna buscar espais per brillar individualment: Debuta amb una 4a plaça a la contrarellotge del Tour de San Juan, finalitza 14è a la duríssima Le Samyn i queda 2n a la General (a només 13” de Keukeleire) al Tour de Bèlgica! després de quedar 4t a la cota d’Ans i 5è a la crono, amb bona participació! Per exemple, Tony Martin és tercer i Philippe Gilbert quart.

Acaba fort l’any amb un 6è lloc a la Binche-Tournai-Binche, per tant, fa una temporada llarga i farcida de proves de qualitat… I sempre amb resultats molt regulars i destacats!

Tot i la gran temporada de debut al World Tour, el fet de córrer com a gregari i no poder planificar la temporada al seu gust el va perjudicar per assolir un dels seus grans objectius de l’any, els mundials contrarellotge sub23 de Bergen, on finalment va ser 12è.

En Rémi Cavagna té una planta força impressionant (1,86m i 78kg). La seva principal especialitat són les contrarellotges, però com hem vist, també és capaç de guanyar etapes i clàssiques trencant el grup als darrers quilòmetres gràcies a la seva potència, per tant és un corredor rocós molt polivalent.

De fet, ell mateix no descarta poder rendir a les voltes per etapes i fins i tot a l’alta muntanya. Caldrà estar molt atent d’ell aquest 2018 per veure cap a on s’encamina i fins a on pot arribar.