L’Emmarcat: Jasper Philipsen

3 minuts de lectura

Dilluns passat comentàvem que ens torbem a un dels punts forts de la temporada sub23: s’està disputant el Giro d’Itàlia sub23. Amb 4 etapes disputades un dels animadors està sent l’emmarcat d’avui. Un corredor que ja porta una gran temporada i una trajectòria impecable fins al moment, a més corre en el nostre equip preferit: l’Axxeon! Avui us presentem a Jasper Philipsen.

En Jasper va néixer el 2 de març del 1998 a la ciutat de Mol, a la regió flamenca de Bèlgica fent frontera amb els Països Baixos. Aquest jove corredor de tan sols 20 anys es va iniciar en el ciclisme amb 12, després de jugar de petit a futbol. Es va enrolar a l’equip Balen BC de la ciutat, el mateix club formatiu de Tom Boonen. Ja com a infantil va demostrar que tenia un bon futur, sent un dels corredors més guanyadors de la seva categoria, combinant bons resultats també amb ciclocròs. Ja com a cadet va participar en proves de més nivell: va ser 3r als campionats flamencs i va guanyar etapes a proves internacionals com la Vuelta al Bajo Aragón.

El 2014, el seu darrer com a cadet, Jasper Philipsen era ja un dels ciclistes belgues més prometedors de la seva generació, però sens dubte aquell any faria un pas endavant. Es va endur un total de 14 victòries: des de sprints massius, clàssiques, victòries en solitari i contrarellotges. El seu millor resultat és la victòria a la general i 3 etapes de la Askö Radjugendtour, una prova internacional amb la selecció. Després d’aquest gran any és nombrat millor ciclista jove de Flandes davant Bjorg Lambrecht.

El seu primer any com a júnior, el 2015 es proclama campió contrarellotge nacional, però es queda a la porta de diverses victòries de prestigi en clàssiques internacionals, degut a la falta d’experiència. Acumula fins a 8 top5, destacant un 4t lloc a la París Roubaix. Fa 8è i 12è als europeus en ruta i contrarellotge i al mundial de Richmond aconsegueix un destacable 6è lloc contrarellotge.

El seu segon any com a júnior el torna a iniciar molt fort i ara si s’endú clàssiques que se li havien resistit l’any anterior, a destacar a la E3. Es torna a quedar a les portes de la Roubaix i també de la Kuurne per una mala gestió de forces i repeteix campionat nacional contrarellotge. La 2a part de temporada és més tranquil·la ja que es prepara per els exàmens per entrar a la universitat. Córrer tant els europeus com els mundials de les dues disciplines, i tots queda entre el 10è i 20è.

Tocava fer el salt a sub23 el 2017, l’any passat, i ho fa de la mà del BMC Developmnet Team, l’equip filial del World Tour que es volia assegurar un gran talent de cara al futur. El seu inici no podia ser millor i es va endur el Tryptique des Monts et Chateaux, al endur-se un etapa en un sprint reduït i ser 5è a la crono decisiva. Va donar el pal, en ser 2n al Tour de Flandes i ZLM Tour darrere Eddie Dunbar i Chris Lawless i va ser 5è als nacionals sub23 contrarellotge. Al juny va iniciar les voltes per etapes i li va anar d’allò més be: 1 etapa + ciclamino del Giro sub23, 1 etapa i 2n al verd del Tour d’Alsace i 1 etapa i 2n del verd també al Olympia’s Tour. No va tenir opcions al mundial de Bergen però va tancar la temporada guanyant la París Tours!

Tot i córrer per un equip filial d’un equip World Tour, en Jasper Philipsen ha volgut fer un pas endavant a la seva carrera i ha signat per dos anys amb l’Axxeon Bermans, l’equip Pro Continental d’Axel Merckx. Tot i no brillar a les clàssiques belgues sub23 de primavera, si ho va fer al Tryptique des Monts et Chateaux, on es va endur 2 etapes i la general. Recentment ha sigut 4t a la Roubaix i al Giro ja porta un 2n lloc al pròleg i un 3r i 1r al sprint, sent el clar favorit per endur-se la ciclamino una altre vegada. Ja ha corregut contra els World Tour: a de Panne va ser 3r darrere Viviani i Pascal Ackermann i a Califòrnia 6è a un sprint darrere Gaviria, Ewan, Sagan, Kittel i Kristoff, gairebé res. Caldrà estar molt atent de la resta d’aquesta temporada i, sobretot, la propera, on serà un dels veterans de l’Axxeon i pot arrasar allà on vagi.

Mol és també la ciutat de naixement de un dels ciclistes belgues més il·lustres: Tom Boonen. Serà en Jasper Philipsen capaç de seguir els seu passos? Són paraules molt majors i no ens agradaria posar-li cap mena de pressió, però, sens dubte, el seu futur és il·lusionant. Aquest corredor de 1’76m i 68kg li falta encara curtir-se als grans escenaris, però ha demostrat que te molt talent i un esperit guanyador en diversos terrenys.