I mentrestant, Juan Carlos I es proclama campió del món de vela

1 minut de lectura

15060611209254

Juan Carlos I, qui va ser rei d’Espanya durant 39 anys, s’acaba de proclamar campió del món de vela per primera vegada a la seva vida. Amb una llarga trajectòria en aquest esport, l’ex monarca ha esperat fins als 79 anys per alçar el primer trofeu d’aquest calibre internacional. Olímpic l’any 1972 a Munic, el borbó ha guanyat multitud de trofeus als mars que envolten al península ibèrica. 6 copes del rei, 12 copes d’Espanya, una copa de la reina, tres trofeus Príncep d’Astúries, dos Sardinia Cup o 11 trofeus Comte de Godó figuren al seu extens palmarès.

Retirat de l’alta competició el 2011, va tornar a navegar el 2015 amb un vaixell de la classe clàssica de 6 metres, menys exigent, amb qui acaba de guanyar el mundial. Aquesta disciplina va formar part del programa olímpic fins al 1952. Des de llavors ha anat perdent pistonada i té pocs adeptes i encara menys embarcacions construïdes arreu del món, però es manté com un dels baluards dels amants de la vela clàssica en les competicions internacionals.

Un currículum que no salva ni la vela

Capità general a la reserva de l’exèrcit espanyol, Juan Carlos I ha assolit un èxit esportiu poc anys després de la seva forçada abdicació en favor de Felip VI. Deixeble de Franco, el monarca va regnar durant quatre dècades com a hereu del franquisme i davant l’acceptació de les forces polítiques que van construir el règim del 78 durant la transició democràtica espanyola. Envoltat de casos de corrupció, protagonista de caceres a elefants i partícip en la venda d’armes a règims com el d’Aràbia Saudita, el penúltim borbó ha optat per seguir la seva carrera esportiva, un dels pocs espais no tacats del seu currículum.

14017236063134

Mentre els carrers de Catalunya han esdevingut un clam per una nova república que pot comportar la ruptura de l’actual estat de les autonomies espanyol, Juan Carlos és a Vancouver centrat en l’esport. Que pugui dir que un dia, als 79 anys, gràcies a l’esforç de la tripulació del seu “Bribón Movistar”, va ser el rei de la vela mundial.