Carla i Marta Munté, campiones d’Europa juvenils en 49er

2 minuts de lectura
Aquest cap de setmana els campionats d’Europa de vela de 49er han acabat amb un nou èxit per a les germanes Munté.

Carla Munté (1997) i Marta Munté (2000) són, malgrat la seva joventut, una de les parelles més prometedores de la vela catalana i un dels duos que podria debutar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 si segueix la seva progressió actual. Les germanes de Sant Carles de la Ràpita van començar a practicar la vela des de ben petites i ja fa uns quants anys que van viure un punt d’inflexió en les seves vides després de proclamar-se campiones del món de 29er el 2014 i subcampiones del món i d’Europa el 2015 representant el CN Cambrils.

Aquell èxit rotund va demostrar que el seu talent per a la navegació era immens i totes dues van optar per destinar encara més esforços a la seva passió de tota la vida. Amb una imprescindible conjunció d’esport d’elit i estudis, les Munté entrenen al CAR de Sant Cugat i fan un ús constant de tot allò que ofereix el Barcelona International Sailing Center (BISC), punt de sortida dels seus entrenaments al mar. L’any passat van fer el salt a la categoria 49er, més exigent físicament i amb més complexitat tècnica, amb grans resultats: bronze mundial i plata europea en categoria juvenil. Uns èxits notables que ara han portat encara més lluny en aquesta disciplina que forma part del programa olímpic.

Dh_oRBmXUAAueBX

Aquesta darrera setmana la localitat polonesa de Gdynia ha acollit els campionats d’Europa de 49er i les germanes Munté s’han convertit en la sensació de l’esdeveniment. Des del primer dia van demostrar les seves aptituds amb bons resultats en les primeres regates. De fet, van guanyar dues de les regates disputades i van lluitar pels primers llocs de la general. Amb un excel·lent inici de les finals, Carla i Marta Munté van aconseguir el lideratge absolut dels europeus. No només eren candidates a l’or juvenil, sinó que encapçalaven la categoria sènior! Després d’una jornada sense competició per manca de vent, afrontaven una darrera jornada exigent.

Després d’un campionat amb poc vent, les tres darreres regates de la final es van programar en aquest darrer dia, juntament amb la medal race. Les condicions van canviar i la intensitat del vent va créixer, perjudicant les opcions de les catalanes, que han de guanyar pes per poder ser més competitives en aquest tipus de condicions. D’aquesta manera els resultats finals van ser un 15è lloc, un 17è lloc, un 11è lloc i la darrera plaça de la medal race que els atorgava 20 punts a la classificació final. Del primer al sisè lloc en un sol dia, però oferint una gran capacitat de resistència a rivals amb molta més experiència com les noruegues Helene Naess i Marie Ronningen, que finalment s’han proclamat campiones d’Europa sèniors.

Carla Munté, en declaracions recollides per la Federació Espanyola de Vela, explica els motius del bon campionat realitzat a Polònia: “Aquest darrer mes hem treballat molt a casa, ens hem centrat en aquesta regata i ens ha anat molt bé. Ha sigut un bon campionat per a les nostres condicions, excepte en el darrer dia, en què ha pujat el vent, però hem aguantat“.

Dh_iUj7WsAAW1ZX

El somni olímpic

El balanç de les Munté és excel·lent: campiones d’Europa juvenils amb un ampli marge sobre les rivals, cinquenes d’Europa sèniors i sisenes del campionat absolut, demostrant que quan les condicions són favorables poden competir davant de qualsevol duo rival i que encara tenen un bon camí per recórrer en l’aspecte físic per poder competir de tu a tu quan el vent creix en intensitat i marca el rumb de les regates. Independentment de si s’acaben classificant per disputar els Jocs Olímpics de Tòquio, les Munté són una de les grans esperances de la vela catalana per tornar a aconseguir una medalla en uns Jocs en els propers anys. Els ingredients ja hi són: talent, determinació i una compenetració immillorable. De les Terres de l’Ebre al màxim nivell internacional: el rumb de Carla i Marta Munté.