Titan Tropic: Penúltima etapa plena de fang

3 minuts de lectura

Viñales.- Encara que per a molts havia de ser una etapa tranquil·la, la penúltima fase de la Titan Tropic va ser potser una de les més plenes de pur fang per a bicicletes i corredors, amb victòria parcial repetida per l’espanyol José Luis Carrasco, en tant que la cubana Olga Echenique va mantenir el seu liderat a la general, tot i trencaments i caigudes en els 73 quilòmetres de trajecte.

A la primera part de l’etapa, l’antillà Álvaro Soca es va avançar més que ningú després de creuar rius i pujar a peu diversos trams de l’ascens al Mirador de Viñales -inaccesible de pedalar per l’humit fang-, avantatge que va perdre en el descens i en la segona meitat de la cursa, on hi va haver poques oportunitats de rodar en asfalt.

Per primera vegada el sol va ser un acompanyant del grup en tot el recorregut, en tant que diverses bicicletes van patir desperfectes mecànics per l’abundant fang que va fer malbé, sobretot, canvis de velocitat i rodes del darrere. No pocs també es van perdre en el segment, entre ells el millor situat per Cuba, José Mojica. A pocs quilòmetres de la meta final, Carrasco va tornar a exigir-li més velocitat al líder Diego Tamayo, que va disputar l’esprint final sense èxit davant la força de l’ibèric, un ciclista de 33 anys a qui li va semblar sorprenent “trobar un lloc tan perfecte com Cuba per fer mountain bike“.

Olga Echenique carregant la bicicleta
Olga Echenique carregant la bicicleta

Demà, en l’etapa final, vull mantenir el podi, la qual cosa seria un gran balanç per als meus objectius. És molt difícil pensar en el primer lloc de la general perquè l’avantatge de Tamayo és considerable. Aquest tipus de carrera és més de supervivència que qualsevol altra cosa, encara que no puc deixar de reconèixer que els paratges naturals són un paradís“, va declarar el guanyador per segona jornada consecutiva de la Titan Tropic.

Un altre perseverant, Ibon Zugasti, va arribar tercer i va caure a més 1 d’un minut en el segon lloc de la classificació general; mentre Álvaro va creuar vuitè i va ser el millor situat de la selecció nacional cubana, doncs César Rodríguez va acabar novè i Mojica onzè.

Ens vam intentar escapar César i jo. El somni era guanyar, perquè en el personal em va millor en els circuits cross country que marató. És això, l’etapa ha estat la més tècnica de totes i cal reconèixer que tenim rivals superiors a nosaltres i hem de preparar-nos millor“, va comentar Soca, novè a la classificació total.

Després de més de quatre hores de patiment, Olga Echenique va entrar amb cara de pocs amics a la meta ubicada al Ranxo San Vicente. “Vaig haver de caminar diversos trams, no em funcionava el canvi de la goma del darrere i fins i tot vaig caure un parell de vegades“, va explicar la líder del certamen entre les dames, qui va rebre la felicitació de la catalana Mireia Barberà i la portuguesa Filomena Gomes, primera i tercera de l’etapa, per la seva ajuda i solidaritat en diversos punts del recorregut.

K-20151209_021

La Titan Tropic està tancant la seva primera edició al nostre país amb més llums que ombres. Per a la majoria, ha estat l’escenari ideal per conèixer Cuba més enllà de les platges, l’Havana i el ball, amb admiració total cap a l’escenari brutal (entès com espectacular per als periodistes que segueixen la justa) que vencen els corredors en cada jornada.

Com a tancament, aquest dijous està prevista la fase final de 68 quilòmetres entre Viñales i Cayo Jutía. La meta final promet ser un regal per als ciclistes, doncs pedalejaran per un tram de sorra fins a tancar davant del mar.

Classificació Etapa (M)
1.- José Luis Carrasco (Sport Bike) 03:07:29
2.- Diego Tamayo (GAES) 03:07:29
3.- Ibon Zugasti (Imparables) 03:08:09

Classificació General: (M)
Diego Tamayo (Gaes) – 00:46:31
Ibon Zugasti (Imparables) – 00:47:41
José Luis Carrasco (Sport Bike) – 00:50:29
Robertp Bou (Gaes 3) – 13:05:54
Francisco Salamero (Gaes 3) – 13:16:49
José Mojica (Cuba) – 13:25:55
César Rodríguez (Cuba) – 13:36:12
Carlos Portilla (Gaes 3) – 13:41:36
Álvaro Soca (Cuba) – 14:09:36

Classificació Etapa (F)
1.- Mireia Barbera (ESP) 04:42:46
2.- Olga Echenique (Cuba) 04:45:21
3.- Filomena Gomes (Portugal) 05:26:55

Classificació General (F)
1.- Olga Echenique (Cuba) 18:34:06
2.- Filomena Gomes (Portugal) 18:43:37
3.- Mireia Barbera (ESP) 18:50:49

 

Joel Garcia, cap d’esports del Periódico Trabajadores de Cuba