Kang Chae Young, la plusmarquista que es va quedar sense Jocs

3 minuts de lectura
La copa del món de tir amb arc ha aterrat aquests dies a Antalya (Turquia), on els sud-coreans han exhibit el seu talent des del primer dia.

Les rondes de classificació del campionats de tir amb arc en la seva modalitat olímpic són un gran espectacle. És el moment en què l’exigència per als esportistes és més gran per la quantitat de fletxes que han de disparar. Dues rondes de 36 fletxes en una jornada dura que acostuma a definir perfectament l’ordre de favorits. La precisió, amb una ronda tan llarga, posa tothom al seu lloc. En ple circuit de la copa del món, en un dels moments més importants de la temporada, Kang Chae Young ha completat una exhibició sense precedents en el tir amb arc femení. Mai abans cap dona havia tingut un nivell d’encert tan elevat en una ronda de qualificació.

El nou rècord del món de la jove sud-coreana és espectacular: 691 punts de 720 possibles, superant en quatre l’anterior registre aconseguit per la seva companya generacional Choi Misun l’estiu passat als Jocs Universitaris. El sistema és molt senzill d’entendre: cada fletxa al centre de la diana són 10 punts, una xifra que va baixant d’un en un a mesura que els cercles s’allunyen del centre del panell. Les arqueres se situen a 70 metres de distància i més enllà de la punteria, han de valorar perfectament en cada fletxa la intensitat i la direcció del vent per ser el més precises possibles i intentar aproximar-se al 10.

berlin_a17_5189-x3

El registre de Kang Chae Young, doncs, és una animalada:

“No esperava aconseguir una puntuació tan alta! Havia disparat xifres similars en els entrenaments, però no pensava que es reflectís a la competició. Encara no havia viscut una sensació així, i estic realment contenta d’haver estat capaç d’assolir un nou rècord del món. He estat treballant en millorar la tècnica per tenir més confiança durant les competicions, de manera que pugui focalitzar l’atenció únicament en la diana”

La sud-coreana no ha estat l’única en completar una gran primera ronda. Les seves companyes a la selecció Chang Hye Jin (vigent campiona olímpica) i Lee Eun Gyeong han completat la fase de classificació amb 683 i 679 punts respectivament, assolint un nou rècord del món per equips amb 2053 punts, 8 més dels que havia assolit prèviament també la selecció de Corea del Sud.

Sabies que… el domini de Corea del Sud en el tir amb arc és una de les 8 grans hegemonies vigents en el món de l’esport? Han guanyat tots els Jocs Olímpics i els darrers 11 campionats del món de forma consecutiva!

Els Jocs Olímpics, una espina clavada

Tot i que Kang Chae Young és molt jove ja fa uns quants anys que forma part de l’elit mundial del tir amb arc. El 2015, amb només 18 anys, va compartir una sensacional irrupció a l’elit a la copa del món de Xangai amb un torneig memorable i una victòria a la final davant de Choi Misun, també de 18 anys:

La successió de títols i bons resultats la convertien en una de les grans candidates a l’or olímpic de 2016. Malauradament, però, Chae Kang Young es va quedar sense plaça per assistir a Rio de Janeiro. Tal com passa amb les trials de natació i atletisme als EUA, en el tir amb arc, la lluita per les medalles olímpica es juga de valent en el torneig preolímpic de Corea del Sud. En aquell campionat la jove estrella va acusar els nervis i va acabar quarta, de manera que es va quedar sense un dels tres llocs de l’equip per als Jocs. En una entrevista per a un mitjà de Seül va afirmar que ni tan sols s’havia llevat d’hora per veure la final en directe, dolguda encara per l’oportunitat perduda mesos abans.

L’arquera ha definit l’objectiu de la seva carrera esportiva: la triple corona. En termes coreans, això es tradueix en guanyar els Jocs Olímpics, el campionat del món i els Jocs Asiàtics. El mundial ja el té al seu sarró. Aquest estiu tindrà l’oportunitat de complir la segona fita a Indonèsia i el 2020 no té cap intenció de deixar escapar un nou bitllet cap a Tòquio. Plusmarquista mundial, talent innegable.