César Vera, campió del món de tir amb arc

1 minut de lectura
El món del tir amb arc té un nou ídol. És sevillà, però fa 30 anys que viu a Mallorca, on s’ha format com a arquer. César Vera té 54 anys i s’acaba de proclamar campió del món de tir amb arc nu en recorregut 3D. Una modalitat poc coneguda que ens fa tornar als orígens d’aquest esport.

L’arc nu és un tipus d’arc més simplificat que l’olímpic (no té ni estabilitzador, ni visor ni clicker, l’element que ajusta l’obertura). Com diu en César, és “com tornar a l’època dels indis, s’apunta amb la punta de la fletxa“. I amb l’arc nu es pot tirar a l’aire lliure (en dianes situades en pla), a sala, a recorregut de camp amb dianes o recorreguts 3D. Aquesta darrera és l’especialitat de César Vera: consisteix a disparar a reproduccions d’animals en 3 dimensions distribuïdes per un bosc o un camp. L’arquer va seguint el seu recorregut i es va trobant fotografies d’animals que ha de localitzar, calcular-ne la distància i disparar.

Una passió que ve de lluny

En César va començar a fer tir amb arc per curiositat, fa 24 anys: “Vivia en un àtic i just davant, on ara hi ha el famós Palma Arena, hi teníem un descampat. Allà hi feien tir amb arc. Vaig provar-ho, vaig fer el curs, em vaig comprar un arc… però vaig tirar una vegada i després el vaig deixar tancat en un armari quinze anys“. Fa vuit anys, un amic li va proposar tornar a començar i va ser llavors quan va descobrir l’arc nu.

César Vera s’ha proclamat campió en el seu debut en un mundial

Des d’aleshores que no ha parat d’evolucionar. Ha estat campió d’Espanya i ara, per primera vegada, participava en un Mundial. Era a Robin (França) i hi participaven 32 països amb un màxim de tres arquers per país. La competició va durar sis dies i el quart va estar a punt de quedar eliminat: “Era el segon tall i en passaven 8. Vaig aconseguir-ho pels pèls. Em vaig confondre de distància, vaig calcular malament. Però vaig intentar no deixar-me endur per la desesperació, no anar-me’n del partit. Vaig fer cent punts i just van tallar en cent“. Després van venir les altres eliminatòries fins a plantar-se a la final, on va superar el suec Lundmark Fredrik per 34 a 39.

César Vera no només ha tornat amb la medalla d’or individual, sinó també amb la de plata per equips. Un èxit que mai no se li havia passat pel cap.