Escàndol contra el Vic: el líder es queda sense títol

2 minuts de lectura
Aquest dijous la RFETM ha fet oficial el final de la temporada 2019/2020.

En una setmana marcada per la cancel·lació de bona part de les temporades esportives d’aquest curs, és lògic que hi hagi discrepàncies entre clubs, aficionats i responsables federatius sobre la millor opció possible per posar punt final a un curs estrany. Declarar deserta la temporada, anunciar un campió quan falten jornades per disputar o fins i tot quan queda pendent un playoff pel títol són mesures que sens dubte generen debat i polèmica. Sigui com sigui, aquest dijous hem viscut un cas extrem en el tennis de taula estatal: la federació espanyola ha aplicat un canvi de normativa que ha donat el títol de lliga a un equip que formalment ocupava el segon lloc a la classificació.

Aquesta temporada la Lliga Iberdrola de tennis de taula femení estava vivint un duel magnífic entre l’UCAM Cartagena i el Girbau Vic TT, els dos equips més brillants dels darrers anys. Les vigatanes van ser campiones el 2018, les murcianes van recuperar el títol el 2019 i aquest 2020 la igualtat era evident. L’arribada del coronavirus va obligar a aturar la competició el mes de març i un mes i mig després, un cop conegudes les fases del desconfinament esportiu, la RFETM ha optat amb bon criteri per donar per finalitzada la temporada. La Federació Espanyola ha optat per proclamar campions, establir ascensos i descensos de categoria, certificar bitllets per a les competicions europees i preveure com funcionarà el curs 2020/2021.

En el moment de la suspensió el Vic era el líder de la competició amb 22 punts (11 victòries i 2 derrotes) i 13 jornades disputades. El segon classificat era el Cartagena, amb 20 punts (10 victòries i 1 derrota) en 11 jornades disputades. Aquest diferencial de jornades disputades sempre és un maldecap a l’hora de seguir una competició, però la normativa d’inici de temporada ajuda a ordenar els equips a la classificació. Literalment, indica:

“Si no s’han disputat totes les jornades de la competició, la posició a la classificació s’obtindrà a l’ordenar els equips de major a menor pels criteris següents:
  1. Major nombre de punts
  2. Major coeficient entre enfrontaments guanyats i perduts.
  3. Major coeficient entre partits guanyats i perduts”.

Així doncs, en cas de seguir la normativa de la mateixa RFETM el líder de la classificació era el Vic amb 22 punts i el segon classificat el Cartagena amb 20 punts. La RFETM, però, ha canviat la normativa aquest 30 d’abril afegint-hi un annex en què elimina el criteri del major nombre de punts en les lligues on no tots els equips han disputat el mateix nombre de partits. Aquest canvi de criteri determina que el campió de la temporada 2019/2020 és l’UCAM Cartagena malgrat ocupar el segon lloc a la classificació. El Girbau Vic TT, líder, s’ha quedat amb un pam de nas. A més, cal tenir present que en el partit de la primera volta que havien jugat ambdós conjunts a Cartagena el Vic havia aconseguit una meritòria victòria per 2-4 i quedava pendent l’enfrontament entre els dos equips punters a Osona.

Enric Roca, president del Girbau Vic TT, ha fet arribar un escrit a la RFETM on des del màxim respecte mostra la disconformitat amb la mesura presa: “Partint de la base que la situació era molt difícil, no ens sembla el més adequat que es proclami campió un equip que ocupa el segon lloc de la classificació en el moment de la suspensió de la lliga“. Roca afegeix: “Amb la normativa que regula les lligues, el Girbau Vic TT hauria sigut campió. No dubtem de la qualitat i els mèrits de l’UCAM Cartagena, però creiem que, fins i tot en les circumstàncies actuals, no resulta ni lògic ni just el canvi de normativa“.