Barcelona 25/11/2017. 31è Trofeu Int. Ciutat de Barcelona de Tennis de Taula. MIGUEL LÓPEZ MALLACH per la Revista Fosbury

Andorra, capital mundial del tennis de taula?3 minuts de lectura
Diu el tòpic que el tennis taula és cosa dels “xinos”. Com si l’impacte d’aquest esport es limités a l’Àsia. Ve a ser un reduccionisme barroer, per més que sigui real la importància i popularitat de l’esport no només a la Xina sinó a molts dels altres països de la zona.

El tennis taula és un esport que amaga una història apassionant fins arribar a l’actualitat. Una actualitat que revé amb força a casa nostra arran de la notícia avançada per la televisió andorrana que el “País dels Pirineus” té opcions de ser la nova seu de la Federació Internacional del popular i vulgarment conegut com a “ping pong”.

Una federació internacional amb seu a Andorra ja sona prou interessant, fins a cert punt exòtic. Suculent i prestigiós per un Principat decidit a fer de l’esport un dels seus components d’ADN a l’hora de posicionar-se al món. Però és que les xifres que suposaria aquesta jugada i la dimensió de la Federació Internacional de Tennis Taula és probable que puguin deixar qualsevol persona astorada.

La primera Federació Mundial

La Federació Internacional de Tennis taula, la ITTF és la més important en dimensió del món. Sí, més que el futbol. Agrupa a més de 200 organitzacions nacionals i té –atenció!– 33 milions de federats a tots els nivells de competició, des de tornejos de clubs fins als campionats del món. És l’organitzadora dels Campionats del Món o del World Tour, un conjunt de tornejos que se celebren en tots els continents i que reuneix els professionals del més alt nivell. Que no serà tant? Dues dades més. La primera el pressupost que mou l’entitat: 40 milions d’euros. La segona, la repercussió que pot tenir una prova del seu tour mundial: El darrer Open de Budapest va arribar a uns 500 milions d’espectadors.

La candidatura andorrana

La Federació de Tennis Taula d’Andorra presentarà candidatura per convertir-se en la seu internacional de l’organisme en les properes setmanes. Aquesta és la notícia i també cal tenir present quins números es tenen de guanyar. Se sap que Luxemburg també oposita a acollir la seu de la ITTF. I com hi ha d’anar a parar una Federació internacional com aquesta a Andorra? Doncs la televisió ho diu taxativament: “Les baixes taxes impositives i la voluntat de canviar de país, actualment es troba a Lausanne, Suïssa, serien els principals elements a favor per la candidatura andorrana”.

Sempre segons la mateixa font la candidatura tindria el suport assegurat de països com Espanya, Portugal, algun d’Europa de l’Est i Amèrica del Sud. La votació De moment la proposta andorrana té el suport de nombrosos països, entre els quals hi ha Espanya, Portugal, algun de l’Europa de l’Est i de l’Amèrica del Sud. Caldrà convèncer més països i més federacions abans que a l’agost es decideixi la nova seu. Però a la Federació andorrana són raonablement optimistes.

Si el projecte reeixís, Andorra rebria un impacte econòmic notable. No només per l’arribada al Principat de tot el personal de direcció, departaments i logística de la ITTF sinó, de retruc, per la possibilitat de posicionar-se com a referència, com a nova capital d’aquest esport tan global, si més no a Europa.
Els detalls

Alhora, òbviament, suposaria tot un revulsiu pel tennis taula propi d’Andorra amb noves instal·lacions. La ubicació més probable podria ser el Centre de Congressos d’Ordino i segons la mateixa notícia de la Televisió andorrana el projecte contempla “crear un pavelló adjacent al Centre de tecnificació de la parròquia o ampliar alguns espais ja existents a les parròquies altes. La infraestructura disposaria d’una sala amb una vintena de taules per poder jugar, ja que l’objectiu a llarg termini seria portar seleccions i clubs a fer estades”. Amb raó, ni que sigui per la possibilitat de guanyar, a Andorra ja es freguen les mans!

El Centre de Congressos d’Ordino. Foto: Andorra Difusió