Queralt Castellet torna a topar amb els Jocs Olímpics

3 minuts de lectura
Queralt Castellet ha guanyat el seu primer diploma olímpic. Simultàniament, ha tornat a quedar molt lluny d’un podi molt anhelat.

Els aficionats als esports d’hivern de casa nostra que aquest dimarts han decidit trastornar els seus hàbits nocturns desitjaven amb totes les forces del món que Queralt Castellet pugés al podi de Pyeongchang. No era una opció remota. Al contrari: l’estat de forma de la vallesana la tornava a situar entre les principals favorites. Capaç de penjar-se una medalla en les dues darreres proves de la copa del mon i de superar els 90 punts a Snowmass amb un triomf bestial sobre Chloe Kim, Castellet afrontava els seus quarts Jocs Olímpics amb la sensació que la seva preparació havia estat més bona que mai.

queraltcastellet

La rider catalana ha planificat una competició tranquil·la, amb una primera ronda per agafar confiança, per prendre mides i per asserenar els ànims. 59 punts que eren el preludi de dos intents més necessàriament més complexos i atrevits. Mentre algunes rivals posaven la directa des del primer moment, Castellet ha seguit el camí marcat amb el seu entrenador. A la segona ronda havia de donar un salt endavant i aquest ha arribat discretament. 67 punts i la certesa que havia decidit jugar-s’ho tot a la darrera carta. Al halfpipe la regularitat està sobrevalorada: el que compta és la millor ronda, independentment de caigudes, errors i indecisions dutes a terme en els altres intents de la final.

Quan Castellet començava la seva baixada final sabia que les medalles estaven caríssimes. Havia d’enfilar-se als 86 punts per lluitar pel bronze, però tenia trucs suficients per aconseguir-ho. Màxima velocitat des del punt més alt del halfpipe per encadenar tres primers salts excel·lents, amb un encadenat que ja la va portar a triomfar als EUA fa poques setmanes. Malauradament, quan semblava preparada per donar la campanada ha arribat un desequilibri en la recepció de la seva taula. Una errada petita però rotunda, sense segones oportunitats, que l’ha portat a llançar-se al terra tot just completar la prova. Una nova decepció olímpica d’una rider que tenia clar que aquest 2018 sí, que aquest any cap maledicció podria amb la seva demostradíssima fortalesa esportiva.

El primer diploma de Queralt Castellet

La taula final indica que Queralt Castellet ha assolit el seu millor resultat olímpic. Un setè lloc que és sinònim de diploma. Un setè lloc que és la tercera oportunitat perduda en els darrers tres jocs per pujar al podi. Torí 2006 a banda (eren uns Jocs que arribaven d’hora i en què no tenia opcions d’assolir la final), la catalana tenia un record funest de Vancouver 2010. Allà va accedir a la final amb el tercer millor registre de les participants però no va competir després de lesionar-se durant els últims exercicis d’entrenament. Fa quatre anys, a Sotxi, la decepció va ser purament esportiva: 93.25 punts a la ronda de classificació i 11è lloc en una final en què no li va sortir res bé. A Pyeongchang ha completat una actuació digna però mancada de sort en el moment clau per superar els 80 punts i començar a somiar.

Sigui com sigui, els aficionats que aquesta matinada han seguit en directe la final i aquells que aquest dimarts al matí obren ràpidament el mòbil per saber si finalment la sort ha somrigut al talent de Castellet saben, perfectament, que l’èxit de la sabadellenca rau en la seva trajectòria, en la seva tenacitat esportiva i en la seva fortalesa per tirar endavant i seguir competint.

Que la seva comprensible decepció per un diploma tan lluitat com poc celebrat no contagiï a ningú: acaba d’assolir la millor actuació de la història d’una esportista catalana als Jocs Olímpics d’hivern, millorant el 10è lloc de Laura Orgué a Sotxi 2014 en esquí de fons.

DV3cJTcW0AA9GWk

Chloe Kim, una actuació extraordinària

La final al mig tub ha estat, per cert, un autèntic regal per als espectadors. Des del primer moment Chloe Kim ha demostrat tot el seu talent i ha saltat més alt que ningú, amb més varietat de recursos i amb una execució quasi perfecta. Els seus 93.25 punts inicials els ha corregit i augmentat a la ronda final amb una extraordinària actuació sense pressió (ja tenia l’or assegurat) que l’ha portat per sobre els 98 punts. Brillant. Té 17 anys i és una de les grans estrelles dels esports d’hivern.

La xinesa Jiayu Liu ha ofert una molt bona actuació amb dos rondes per sobre els 85 punts i la lluita final pel bronze ha portat a la sorprenent Arielle Gold al podi per davant de la llegenda Kelly Clark: durant 2/3 parts de la prova la nord-americana tenia el podi al seu abast en la seva cinquena participació olímpica.