L’excel·lència esportiva de Queralt Castellet

2 minuts de lectura
Superada la trentena, la sabadellenca es manté a l’elit mundial del surf de neu i és la gran referència dels esports d’hivern del nostre país.

El palmarès de Queralt Castellet ha sumat aquest cap de setmana una nova medalla de gran prestigi. Les brillants actuacions assolides a Aspen les darreres temporades han viscut un nou capítol amb la disputa del campionat del món, la cita més esperada d’aquesta temporada preolímpica. El mundial es disputa cada dos anys i és l’escenari que ningú es vol perdre, malgrat les absències ja conegudes de les riders xineses, allunyades aquest curs de les competicions FIS. Sense Cai Xuetong ni Liu Jiayu, la lluita per les medalles ha perdut dues aspirants però ha comptat amb la gran estrella del mig tub, la nord-americana Chloe Kim, que un cop més s’ha mostrat intractable.

Castellet ha hagut de suar de valent per obtenir el bronze per darrere de la també estatunidenca Maddie Mastro i ha hagut de fer una tercera ronda brillant per abandonar el darrer lloc de les finalistes i guanyar una medalla amb només un punt de marge sobre la nipona Sena Tomita. En una temporada clarament escurçada (la copa del món, per exemple, només té programades dues curses), guanyar una nova medalla d’aquest calibre és un enorme èxit per a la catalana, que de llarg és la més veterana entre totes les aspirants al podi. Quan falta menys d’un any per a la disputa dels Jocs Olímpics de Pequín, l’esperança d’assolir la medalla més preuada es manté intacta.

Explosió en la maduresa

Queralt Castellet va despuntar el 2006 amb una primera participació olímpica que va arribar quan era menor d’edat i que confirmava el seu talent per al surf de neu. Feia pocs mesos que havia debutat a la copa del món i malgrat fer un debut discret en l’olimpisme, a Torí va iniciar un camí per l’elit que ja fa quinze anys que dura malgrat haver patit autèntiques sotragades i vivències tan esportives com personals especialment dures. Exemple de constància, el premis grossos van trigar una dècada en arribar amb el subcampionat mundial al half pipe de 2015. Malgrat això, és en l’actual cicle olímpic quan hem vist la millor versió de la catalana.

El 2018 el setè lloc a Pyeongchang va quedar-se molt curt atès el nivell mostrat per la sabadellenca, que pocs dies abans havia sumat una victòria i un tercer lloc a la copa del món. El 2019 Castellet va fer història amb una medalla de plata als X-Games d’Aspen al Superpipe mentre sumava un nou triomf a la copa del món i es quedava amb la mel als llavis al mundial, amb una quarta posició. L’any passat, abans que esclatés el món tal com el coneixíem, la rider vallesana va assolir l’excel·lència definitiva proclamant-se campiona dels X-Games i va quedar-se a una bona baixada de guanyar la general de la copa del món, conformant-se finalment amb el tercer lloc final.

Al llarg de la seva trajectòria Queralt Castellet també ha sumat podis de prestigi al Dew Tour de Colorado
Al llarg de la seva trajectòria Queralt Castellet també ha sumat podis de prestigi al Dew Tour de Colorado

El gran somni de l’esport català

Amb aquest bagatge recent, i pendent del que faci d’aquí a pocs dies de nou a Aspen en la cloenda de la copa del món, Queralt Castellet té tots els números d’arribar als Jocs Olímpics de Pequín de l’any vinent com a clara candidata a penjar-se una medalla que sempre se li ha resistit. Si no hi ha entrebancs, a la Xina viurà la seva cinquena participació olímpica, un rècord absolut per a qualsevol esportista d’hivern dels Països Catalans. Martin Fourcade a banda, Castellet està en condicions de fer història i tancar un cercle d’èxit en què els Jocs sens dubte serien una cirereta del pastís tan merescuda com difícil d’igualar per a qualsevol altre especialista en esports d’hivern sorgit a Catalunya.