Ander Mirambell fa un pas endavant cap a Pequín 2022

2 minuts de lectura
El veterà esportista se la juga amb èxit a Lake Placid i se situa en places de classificació olímpica.

En la seva missiva per aconseguir fer passos reals cap a la igualtat de gènere el COI va fer canvis en l’skeleton olímpic pocs mesos després de Pyeongchang 2018. Si a Corea del Sud el nombre de places era de 30 per als homes i 20 per a les dones, a Pequín 2022 la xifra s’ha igualat en 25 per cada categoria en una decisió sempre encertada. Malauradament, aquesta modificació és una dificultat més per a l’objectiu d’Ander Mirambell de ser olímpic per quarta vegada a la Xina, atès que hi ha cinc places menys en joc i haurà de suar de valent per colar-se entre els millors.

Després d’algunes setmanes amb problemes físics i resultats dispars a la Copa Intercontinental i també a la Copa de l’Amèrica del Nord, el català ha viscut avui la millor doble baixada de la temporada que l’ha portat a guanyar una cursa a Lake Placid. La victòria, la primera d’aquesta temporada, és més que benvinguda atès que li permet disposar d’opcions de guanyar la general de la North American Cup tal com ja ha fet anteriorment. De fet, el d’avui és el seu setè triomf en una prova d’aquest circuit i constata que és una competició que Mirambell té prou apamada. El més rellevant, però, és la segona derivada: l’oportunitat de ser als Jocs de Pequín.

La victòria d’Ander Mirambell és un pas de gegant per ser als Jocs. Són 75 punts més que suma al seu particular marcador i que a curt termini li permet avançar l’irlandès Brendan Doyle a la classificació i, en conseqüència, entrar en places d’accés als Jocs. El rànquing per determinar l’accés a Pequín 2022 és complex, amb diversos límits de quotes per país però alhora amb una puntuació que depèn del nombre de proves de copes del món disputades. En aquest moment, per exemple, s’han disputat quatre cites de la copa del món de manera que computen els quatre millors resultats de cada esportista independentment de la competició on els hagi assolit (la copa del món és la que té més valor, la copa intercontinental es queda a mig camí i les continentals són les menys “rellevants”).

Queden dos finals fins dimecres

Mirambell ara suma 263 punts, vint més que els que ostentava abans de guanyar la doble baixada de Lake Placid, però quan es disputi la copa del món del cap de setmana vinent el seu marcador s’actualitzarà, com a mínim, fins als 318 punts, amb un avantatge a priori també davant l’australià Nicholas Timmings, un altre rival directe en aquesta lluita per aconseguir una plaça als Jocs. Sigui com sigui, la victòria era un bé preuat per a Ander Mirambell, que no es pot relaxar gens ni mica: aquest dimarts i dimecres torna a competir al mateix indret amb l’objectiu de sumar dos nous grans resultats que li permetin sumar un bon coixí de punts i, si és possible, acabar per davant dels seus rivals directes.

Aquest dilluns, de moment, l’èxit ha arribat gràcies a una decisió arriscada en els reglatges del trineu a la segona baixada, amb què ha aconseguit retallar unes dècimes claus precisament davant Timmings. Ander Mirambell és clar: “He aconseguit salvar una pilota de partit a la primera de les tres finals que tinc a Lake Placid“.

El camí cap als Jocs Olímpics ara és una mica més fàcil que ahir, però encara queda un llarg camí per recórrer fins a mitjans de gener. De moment, l’objectiu passa per seguir brillant a la North American Cup com a baluard de punts abans de tornar a fixar-se en les altres cites del calendari.