Les dones també faran salts d’esquí per cap d’any

2 minuts de lectura
El 31 de desembre i l’1 de gener els salts d’esquí tenen una cita a Ljubno.

Aquest dimecres Ryoyu Kobayashi ha guanyat a Obertsdorf la primera de les competicions que conformen el tradicional Torneig dels Quatre Trampolins. És la setmana de l’any en què més gent d’arreu del món està pendent dels salts d’esquí i no cal dir que l’1 de gener té el seu vincle esportiu més ferm amb aquesta disciplina. El torneig més preuat per als saltadors celebra enguany la seva 70a edició convertit en un clàssic de l’esport des de 1953. Ja fa anys, però, que els salts d’esquí han tingut una taca negra important aquests dies, els més esperats per als homes, però convertits en unes vacances de mitja temporada per a les dones. Han hagut de passar set dècades, però això canvia a partir de demà.

El 31 de desembre i l’1 de gener les dones també faran salts d’esquí al màxim nivell competitiu internacional. Tot i no estar convidades a resseguir les cites clàssiques del torneig dels quatre trampolins, finalment la FIS ha inclòs al calendari de la copa del món una doble competició a Eslovènia coincidint amb el darrer dia de 2021 i el primer dia de 2022 que s’ajunten per formar el Silvester Tournament, una competició que arriba amb voluntat de tenir continuïtat en els propers anys i aprofitar la finestra mediàtica més important per als salts d’esquí per a les dones esportistes que han fet créixer aquest esport de forma molt ràpida en la darrera dècada.

El Silvester Tournament, doncs, és una nova proposta competitiva que debuta amb una sola seu (Ljubno) i dos dies de competició consecutius. És evident que enguany no tindrà el mateix impacte que el Torneig dels Quatre Trampolins i, de fet, no sembla que la Federació Internacional se’l prengui prou seriosament. Quan falten poques hores per al seu debut, les notícies sobre aquesta nova iniciativa brillen per la seva absència i agreugen encara més el diferencial d’un torneig tan consolidat com el masculí, que fa unes setmanes va anunciar que repartiria el premi més gran de la història per al guanyador amb 100.000 francs suïssos.

Molta feina per fer, doncs, però una primera porta oberta per tal que les dones saltadores també siguin protagonistes en les dates més assenyalades de l’any per als salts d’esquí. El primer Silvester Tournament arriba amb una clara favorita a la victòria: l’austríaca Marita Kramer suma quatre victòries consecutives a la copa del món (i cinc triomfs de set proves disputades aquest curs) i s’erigeix en la rival a batre mentre moltes altres esportistes lluitaran per sumar punts d’or en la cursa per ser olímpiques a Pequín 2022. La cancel·lació de les proves de la copa del món previstes el mes de gener al Japó fan estrènyer el calendari i a Eslovènia planxar un bon i llarg salt és més important que mai.