Tot el que has de saber de la Final del Top-14

2 minuts de lectura

No saps si això del Top-14 és un producte cosmètic i et penses que en Dan Carter és un noi que treballa a Correus? Per Toló només et sona la tornada de ‘La Vaca lechera’ i et penses que el rugbi és allò de la Super Bowl? No et preocupis. Des de la Fosbury t’expliquem, en 140 càràcters, tot el que has de saber del partit d’aquest divendres al Camp Nou.

Què és el Top-14?

És el nom amb què es coneix la Lliga Francesa de Rugbi pel fet que el juguen 14 equips. És la màxima divisió de la qual la USAP de Perpinyà va baixar per primer cop en la seva història fa dos anys.

Qui juga la final?

Juguen la Final del Top-14 el RC Toló i el Racing 92 París. Són els dos equips que el cap de setmana passat van guanyar les semifinals. El Racing, fa 15 dies, va guanyar també el “Barrage”. El play-off del títol el juguen els primers sis classificats de la lliga regular.

Quan és la final?

La final és aquest divendres 24, dia de Sant Joan, a tres quarts de nou del vespre al Camp Nou, l’Estadi del Futbol Club Barcelona. La Lliga Nacional francesa l’ha programat en horari de màxima audiència i en ple pont de Sant Joan a Catalunya.

Quanta gent la mirarà?

A nivell televisiu l’audiència es compta en milions d’espectadors i en directe, al camp, les entrades estan exhaurides des de fa setmanes i serà el partit de rugbi entre clubs amb més assistència. Es calcula que prop de 90.000 dels espectadors seran francesos.

Com es pot veure?

El partit es podrà seguir en directe a través d’Esport 3 i també del Movistar Plus Deportes.

Per què es juga a Barcelona?

La final de la Lliga francesa es juga històricament a París i s’ha jugat sempre a l’Stade de France de Saint Dennis des de la inauguració de l’estadi nacional francès. Aquest, però, està ocupat ara per la disputa de l’Eurocopa de futbol. Éric Abidal ha apadrinat aquest partit.

Com és el trofeu del campió?

És un dels elements més carismàtics de la Lliga Francesa, l’escut de Brennus. Es un escut de grans dimensions sobre una fusta que, popularment, es coneix com el Planxot. El “Boucliere de Brennus” es diu així perquè aquest era el nom del seu gravador. El Trofeu el va dissenyar el Baró Pierre de Coubertain, gran amant del rugbi i fundador de la competició.

Quines són les estrelles que jugaran?

Tots dos equips col·leccionen varis dels millors jugadors del món. Tenen un All Black nova-zelandès cadascuna, Carter el París i Ma’Nonu el Toló. Halfpenny, Habana, Armitage o Fernández Lobe destaquen entre els tolonesos i Imhoff, Machenaud o Rokocoko entre els parisins.

Hi ha activitats al voltant del partit?

Durant tot el dia Barcelona estarà presa per les dues aficions i al voltant del Camp Nou hi haurà tota la parafernàlia habitual dels grans partits, amb Fan Zone i diferents activitats. Acabat el partit, al mateix Estadi, hi haurà música amb el famós músic Bob Sinclair i un espectacular castell de focs final.

Les dues aficions són perilloses?

Les aficions del rugbi mai ho són i representaran a Barcelona l’antítesi del que s’està veient a l’Eurocopa de futbol. El consum de cervesa serà molt elevat però no hi hauria d’haver cap incident. El 90 per cent de les entrades, a més, es van vendre abans de conèixer-se els finalistes pel que hi haurà aficionats de molts altres equips, en ambient festiu, a Barcelona.

Hi ha mesures de seguretat extraordinàries?

La LNR ha demanat a les aficions que entrin a l’Estadi amb antelació i ha anunciat que el protocol de seguretat serà de màxims, pel que no es podrà accedir a l’Estadi amb bosses ni hi haurà servei de consignes.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!