Entrenament físic i xafogor, un còctel enverinat. Foto: FFR

Els ‘Bleus’ busquen la inspiració a Oliva

2 minuts de lectura
Oliva, la segona ciutat més importat de La Safor, és notícia cada agost perquè s’hi disputa el trofeu Gregori Maians, que honora aquest erudit, un dels més preuats de la disciplina de raspall. El trinquet nou és un d’aquells que bull quan hi ha partida però aquest 2019 l’atenció esportiva sobre aquesta localitat valenciana també ve del món del rugbi. Tot i que pràcticament no se n’hagi parlat.

Del 2 al 9 d’agost, al luxós complex d’Oliva Nova els habituals estiuejants d’agost, de majoria gent ja major en franca reposada estival s’hi ha d’afegir uns homenots que hi suen la cansalada amb sessions de fins a cinc hores diàries. I és que durant tota la setmana a Oliva s’hi entrena, en un ‘stage’ –que és la manera esportiva i anglosaxona de dir una estada– de preparació del Mundial la selecció francesa de rugbi. Exactament com el XV del Gall ha arribat a escollir aquest resort per fer-hi entrenaments es desconeix, si bé el seu entrenador Jacques Brunel ha justificat l’elecció de la costa valenciana i el seu sufocant clima en plena canícula com una mena de prova d’estrès perquè als seus jugadors no els els sorprengui el temps que es puguin trobar a Japó.

Entrenament físic i xafogor, un còctel enverinat. Foto: FFR

Buscant la xafogor

I és que el clima és un dels molts factors que els laboratoris de preparació esportiva de maquinàries tan greixades com la selecció francesa no volen deixar fora de control. I en pla setembre al Japó hi farà calor. I hi farà xafogor. I per acostumar-s’hi, certament, entrenar-se a Oliva pot fer el fet.

Però hi ha més teca. Les Bleus són una selecció erràtica sotmesa a la pròpia França a una pressió mediàtica important. I l’elecció de marxar al llevant valencià podria respondre a un intent d’allunyar-se de tota aquesta pressió. El seleccionador, Jacques Brunel, a qui l’afició catalana recordarà per ser l’home que fa una dècada va fer campiona de França a la USAP, comparteix el lideratge de la selecció amb el que ha de ser el seu successor després de la Copa del Món, Fabien Galthié a l’empara de l’ombra allargada del president presidencialista i exseleccionador Bernard Laporte. El XV del Gall és un autèntic polvorí, ve d’enllaçar massa anys amb massa decepcions i la preparació de la cita mundialista més que en el ‘bleu’ propi s’està convertint en un autèntic marró. A Oliva, durant uns dies, poden haver trobat l’anonimat de qui aprofita les instal·lacions esportives de luxe d’un complex mentre la resta d’usuaris d’edificis propers vetllen per la brunesa de la seva pell.

Un moment dels entrenaments de França. Foto: FFR

La darrera oportunitat de Guirado

En clau catalana, cal destacar que el grup de jugadors que es preparen al País Valencià pels quatre partits preparatoris i els qui siguin del Mundial de Japó, segueix liderat per Guilhem Guirado. La seva capitania, que en el joc dels disbarats que és la selecció francesa es va arribar a posar en dubte i sotmetre’s a revisió, atorga al de Ceret –un altre supervivent de la lliga usapista dels 2009– el paper obligat de lideratge d’un grup que ha demostrat manca de cohesió. Aquesta Copa del Món, certament, és la darrera oportunitat de Guirado de demostrar a nivell internacional que segueix essent un dels millors talonadors del món. No ho tindrà gens fàcil, però França sempre és igual d’erràtica que d’imprevisible quan hi ha l’ovalada pel mig. I mentre tots els pronòstics la donen per morta, la selecció sua a Oliva. I qui sap si de La Safor por arribar fins i tot a la final de Tòquio del dia 2 de novembre.