Reobren els centres esportius i gimnasos tancats

2 minuts de lectura
Aquest dimecres la justícia ha donat la raó al recurs presentat per entitats esportives catalanes.

Fa uns dies explicàvem que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, l’INDESCAT, l’ADECAF, Gestiona, la Federació Catalana de Natació i l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya havien presentat una demanda de recurs contenciós administratiu contra la resolució del Govern per tancar els centres esportius arran del creixement del nombre de casos de positius per la Covid-19 a Barcelona i la seva àrea metropolitana. La mesura afectava alguns municipis on es congreguen prop de 3 milions de persones.

Una setmana després el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  ha donat la raó a aquestes entitats esporitves i ha pres una mesura cautelar que permet reobrir els centres esportius i els gimnasos en suspendre la part de la resolució del Govern que feia referència al tancament “dels equipaments i instal·lacions esportives”. La mesura cautelar queda condicionada al compliment de les mesures de prevenció incloses a la proposta del PROCICAT. Segons el TSJC, el tancament d’aquestes instal·lacions no queda justificada atenent al principi de proporcionalitat.

D’aquesta manera les instal·lacions i centres esportius que romanien tancats ja poden reobrir les seves portes en aquesta fase de represa amb l’obligació d’aplicar els protocols, mesures de seguretat i higiene ja previstes per la Generalitat de Catalunya.

Manifestació de celebració

Aquest dimecres a la tarda les entitats esportives que havien presentat el recurs havien convocat una mobilització al centre de Barcelona per protestar contra la resolució del Govern. La cita s’ha mantingut però ha canviat d’objectiu i ha servit per celebrar la reobertura de les instal·lacions tancades.

Els protagonistes s’han expressat en els següents termes:

UFEC – Gerard Esteva

Celebrem la decisió de l’Alt Tribunal de permetre l’activitat física i esportiva responsable davant les mesures injustes, arbitràries i desproporcionades del PROCICAT. Entre tots ho hem fet possible. Moltes gràcies a tots els agents del sector, gestors públics i privats, sector productiu de la indústria, federacions i clubs, centres esportius petits i grans. La seva implicació en aquesta lluita ha estat exemplar. Com diu el lema olímpic: Junts, més ràpids, més lluny, més forts!

INDESCAT – Anna Pruna

En tot aquest procés ens hem posat al servei de les autoritats competents, hem parlat amb tots els departaments de l’administració implicat. Els hem explicat què el sector ha creat espais segurs per a practicar esport. No ho dubteu, fer activitat física i esportiva a clubs, federacions i centres esportius és segur.

ADECAF – August Tarragó

Ens hem unit per actuar amb responsabilitat davant d’aquesta injustícia, i ara ho seguirem fent. Per això anunciem que seguirem endavant la demanda de recurs contenciós administratiu i que seguirem vetllant conjuntament pel sector amb futures accions o mobilitzacions.

Xavi Moya, impulsor d’una vaga de fam

Reobrim les nostres instal·lacions i reprenem l’activitat esportiva. El sector ha quedat molt malmès. Després dels mesos de tancament pel confinament, les pèrdues econòmiques i laborals han estat irrecuperables.

GESTIONA – Josep Viladot

Som un sector essencial, compromesos amb la salut de la població. Som part de la solució en la contenció de la pandèmia del coronavirus. Per tot plegat, demanem una taula de diàleg efectiu i permanent amb el govern. Oferim una estreta col·laboració amb un sector que ha de ser el quart pilar de l’estat del benestar.

FEDERACIÓ CATALANA DE NATACIÓ – Enric Bertrán

La suspensió absoluta de l’activitat esportiva és la sentència de mort del teixit esportiu de Catalunya. Estan afectats també actors, com federacions i clubs, que no gestionen instal·lacions esportives. Aquest nou tancament també ha provocat pèrdues i nous ERTOS amb els conseqüents danys i perjudicis a tot el sector. Per tant, reclamen nous ajuts per sortir endavant d’aquesta crisi i evitar la desaparició del sector.