Renaud Lavillenie, un rei pel salt de perxa que va desbancar Serguei Bubka

Superar un mite com Serguei Bubka no és poca cosa. De fet, es tracta d’una autèntica proesa. I això és el que va aconseguir el saltador de perxa francès, Renaud Lavillenie, el passat 15 de febrer de 2014. Lavillenie va saltar 6,16 metres, una alçada on cap atleta havia arribat abans. A més, ho va fer a Donetsk, sota la mateixa pista coberta on l’ucraïnès Bubka havia marcat el 21 de febrer de 1993 els 6,15m com una xifra insuperable durant més de 20 anys.

Lavillenie1

Per afegir-hi més espectacle al moment, el propi Bubka va presenciar des de les grades com Lavillenie el desplaçava del podi històric del salt de perxa (veure vídeo). El francès havia saltat 6,01m al tercer intent així que tantes complicacions no semblaven presagiar cap jornada històrica. Definit com un saltador que sobresurt per la seva valentia, després de superar els 6,01m Lavillenie va demanar directament els 6,16m, confiat en les seves possibilitats. Al primer intent, una cursa de 21 passos, un impuls perfecte i Lavillenie va volar per sobre el llistó doblegant-se d’una manera tan neta que ni tan sols va fregar-lo.

Conscient de la importància del moment, Lavillenie es va posar les mans al cap i es va estirar a terra per acabar de convèncer-se del que havia aconseguit. Immediatament, Bubka va baixar a la pista per felicitar al seu hereu i reconèixer el canvi de dinastia. Ambiciós, Lavillenie, no en tenia prou i va voler provar just després els 6,21m, una alçada que no va poder assolir.

https://www.youtube.com/watch?v=E1jVNa31YGg

De Renaud Lavillenie es destaca, a part de la valentia per posar-se reptes d’allò més difícils i perillosos, la seva excepcionalitat física per tractar-se d’un saltador de perxa. Només mesura 1,76m i pesa 69 kg però és evident que ha sabut trobar les claus per dominar la disciplina. A més, només té 28 anys. El 2014 va ser reconegut com l’atleta de l’any per la IAAF (Associació Internacional de Federacions d’Atletisme). D’ara endavant Lavillenie té nous desafiaments. En primer lloc, li falta superar a Bubka també en pista a l’aire lliure, on el rècord de l’ucraïnès és de 6,14m mentre que el francès només ha arribat a 6,01m. A partir d’aquí, haurà de pensar-se en superar-se a si mateix i posar el llistó ben amunt per mantenir-se en el tro durant una bona temporada.