Rashard Mendenhall: de retirar-se de la NFL als 26 anys a ser guionista d’una sèrie americana

Rashard Mendenhall

Internet ha aconseguit que cada cop més consumim sèries americanes. Game of Thrones fa pocs dies revolucionava Girona, Lost va fer que ens enfadéssim per un final estrany i no són pocs els que veuen en House of Cards una versió americana del “procés”. El que ja no és tan normal és el que us portem avui: un jugador que es retira amb 26 anys i passa a ser guionista d’una sèrie. Una història que sembla feta a mida per portar a la televisió però que és ben real. Parlem de Rashard Mendenhall.

Rashard Mendenhall en la seva darrera etapa als Arizona Cardinals

Running back destacat en les èpoques de secundària i universitàries, Rashard Mendenhall va fer el salt professional al draft del 2008, quan va ser escollit pels Pittsburgh Steelers. Lesionat al quart partit, la seva primera temporada no va ser gaire exitosa si no fos perquè el seu equip va aconseguir guanyar la Super Bowl XLIII contra els Arizona Cardinals. El contracte firmat, de 13 milions de dòlars, li va permetre anar jugant i engrossint les butxaques sense pena ni glòria tot i que cal destacar la temporada 2010 amb 1,273 iardes recorregudes i 13 touchdowns, que van ajudar a l’equip a arribar, i perdre, la final de la Super Bowl contra els Green Bay Packers. Val a dir, que un fumble seu al 4art quart hi va ajudar. Així, després d’una temporada final als Arizona Cardinals, Mendenhall es retirava al març de 2014 amb més de 13 milions d’euros a la butxaca dient una frase premonitòria: “El futbol americà ha estat molt bé, però no vull jugar més. Ara vull viatjar arreu del món i escriure”.

Així, una vegada retirat es va fer de la Writers Guild of America, l’associació que reuneix els guionistes de pel·líciules, sèries i produccions americanes. I no li ha anat malament. Només retirar-se va rebre diferents ofertes d’agents literaris i editors de llibres, però la trucada més intrigant va venir d’HBO, el canal de televisió que produeix, per exemple, Game of Thrones. Li explicaven que estaven treballant en Ballers, una sèrie que parlaria de futbol americà. El tema no li era nou. Li agradava la idea, però com a exjugador no veia clar que encaixés. “Com a jugador, quan veus aquests programes sobre futbol americà, ets sents fora, ja que sembla una gran festa i falten històries reals“, ha dit recentment. Però va acceptar.

ballers hbo

El contracte va ser d’aprenent. HBO li va oferir firmar per tres setmanes. “Venint del futbol americà, saps que et poden fer fora en qualsevol moment“, diu. La seva primera feina va ser explicar amb exactitud les seqüències d’acció al camp, així com el comportament dels joves milionaris fora d’ell. I va agradar, sent contractat a temps complet per a la resta de la temporada. La sèrie, que es va estrenar el passat 21 de juny, ha tingut uns dos milions d’espectadors per a cadascun dels dos capítols emesos i unes bones crítiques. Així que sembla que la feina de Mendenhall i els seus companys va pel bon camí.

Malgrat fer el que li agrada, només hi ha una cosa que trobi a faltar de la seva anterior vida: “sentir-se com un superheroi“, però no es penedeix del que va deixar darrera seu.  “No se suposava que m’havia d’allunyar de la NFL, però ho vaig fer. No se suposava que havia d’estar escrivint per a la televisió, però hi sóc. Se suposa que he de desaparèixer després del futbol. Jo no ho estic fent. M’he reinventat. Aquesta és la meva primera transformació. Se suposa que he d’estar sense diners en aquest moment, o potser les estadístiques diuen que d’aquí a cinc anys. I no. Sembla que no he de ser res més que un jugador de futbol . Però en realitat, jo només sóc un tipus que jugava a futbol. Hi ha una raó per la qual estic fent això“.

Explica que un munt de nois se senten com ell, i les dades li donen la raó. Aquesta darrera primavera cinc jugadors de la NFL menors de 30 anys van deixar el seu esport. Per escriure? Qui sap. De moment, recordem aquest nom: Rashard Mendenhall, que no sigui el nou J. J. Abrams.

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!