La Ciaspolada, la gran cursa de les raquetes de neu

El dia de Reis tenim una gran cita esportiva al calendari internacional. Milers de persones tornaran a disputar la mítica Ciaspolada, la cursa italiana de raquetes de neu nascuda el 1973 i que aquest 2017 celebra la seva 44a edició. Una prova pionera en el sorgiment d’aquest esport. No cal dir que al Trentino llueixen amb orgull la petjada històrica de la prova. A la web de l’esdeveniment el reivindiquen així: “ha esdevingut un model a imitar i arreu del món es practiquen curses de raquetes de neu. Però la més gran, reconeguda com a campionat del món, és la nostra: la Ciaspolada“.

El cert és que el circuit de 900 metres que els participants han de completar sis vegades s’ha guanyat la fama a pols. Us imagineu una prova de raquetes de neu amb 5.000 participants? Aquesta és la Ciaspolada, que atrau els millors esportistes internacionals de la disciplina.

Ja queda molt lluny aquell inici a la dècada dels 70 en què els participants s’havien feien una prova individual per poder intercanviar-se les raquetes davant la falta evident de material per organitzar una sortida massiva. A dia d’avui, probablement, és la prova de neu més concorreguda d’Itàlia. I això, en un país alpí, són paraules majors.

img_397247

Els participants de la Ciaspolada en plena acció el 2013 / Ciaspolada

La selecció catalana vol lluitar pel podi

Després d’un 2016 ple de grans resultats, la selecció catalana de raquetes de neu de la FEEC torna a entrar en escena. Ho farà amb certa renovació de l’equip que l’any passat va competir a la prova italiana. De fet, Ragna Debats, que va ser la millor a la línia de meta amb la quarta posició femenina, no hi serà enguany. També és el cas de Rosa Valls o de Jan Margarit.

Els membres de la selecció que demà intentaran brillar a la Ciaspolada són Sílvia Leal, Laia Andreu i Laia Aguilar en categoria femenina i Marc Trasserra, Joan Freixa i Eduard Hernández en la masculina. Les opcions de podi són notòries. Cal recordar que Laia Andreu, absent l’any passat, ja va ser la guanyadora de la prova el 2015.

Aquesta serà la primera de les tres grans cites de la selecció per aquest 2017. La següent serà a casa, a l’Open Internacional Europeu, amb la Foc de Neu. I la darrera, una autèntica prova de foc, amb el campionat del món dels EUA. La selecció intentarà reeditar l’èxit de fa tot just un any.