El Ral·li Montecarlo Històric, un clàssic dels clàssics

2 minuts de lectura

Aquest divendres 27 de gener Barcelona acollirà per 15a vegada consecutiva la sortida del Ral·li Montecarlo Històric. Aquesta prova de regularitat de vehicles clàssics està plenament consolidada en el panorama internacional i té diverses peculiaritats. La primera, la múltiple sortida. Barcelona serà una de les seus més fortes d’enguany, amb 105 vehicles inscrits des de la capital catalana. Però no serà l’única ciutat europea que veurà partir el ral·li. Hi haurà pilots des de Reims, Lisboa, Bad Homburg, Glasgow, Estocolm i Copenaguen. 7 punts de partida i una localitat de trobada, a Digne-les-Bains, prevista per dissabte.

Ral·li Montecarlo Històric
Un dels cotxes participants al Ral·li de 2015, sortint des de Reims

En la 20a edició d’aquest ral·li històric es manté el criteri. Només hi poden participar aquells vehicles que competissin al Ral·li de Montecarlo entre l’any 1955 i el 1980. I malgrat això, la xifra de participants s’enfila fins als 330.

Un vencedor a Barcelona

La nòmina de participants del ral·li està formada, principalment, per un munt de pilots que van viure l’experiència a Montecarlo fa una pila d’anys allunyats de la lluita pels triomfs. Però també hi ha excepcions. És el cas de Jean Ragnotti, un dels clàssics de Renault. El francès va competir durant força anys al mundial de ral·lis i va aconseguir un sonat triomf a Montecarlo el 1981. Després també guanyaria en dues ocasions el Ral·li de Còrsega.

Jean Ragnotti, un habitual de les exhibicions i de les proves clàssiques
Jean Ragnotti, un habitual de les exhibicions i de les proves clàssiques

Ragnotti, que a Barcelona ve acompanyat pel copilot Sébastian Delanney, va ser la imatge icònica del Renault 8 de competició. Però la marca que de ben segur acapararà els flaixos serà SEAT. Aquest any ja en fa 40 de la cursa de 1977 en què l’escuderia va aconseguir portar a dos dels seus cotxes al tercer i al quart lloc d’un dels ral·lis de Montecarlo més durs que es recorden. Els pilots Salvador Cañellas i Daniel Ferrater tornaran a reviure l’èxit de fa quatre dècades. De fet, el duo català serà el primer a sortir des de la rampa barcelonina, que aquest any estarà ubicada al Moll de la Marina per respondre al creixent interès dels aficionats.

Cañellas i Ferrater, al Ral·li de Montecarlo de fa 40 anys / Fotografia: SEAT
Cañellas i Ferrater, al Ral·li de Montecarlo de fa 40 anys / Fotografia: SEAT

El trajecte en territori català del ral·li històric portarà els vehicles fins al Puigcerdà. Pujaran per la C-17 (Vic-Ripoll) i faran la Collada de Toses abans d’entrar a la Cerdanya. La sortida, des de Barcelona, divendres 27 de gener a les 16:30h. En d’altres sortides més llunyanes a Montecarlo, el Ral·li comença aquest mateix dimecres 25 de gener.