Laia Sanz disputarà el seu 9è Dakar després de superar una malaltia

2 minuts de lectura
Els participants del Ral·li Dakar 2019 aprofiten el mes de desembre per enllestir els preparatius per participar a una nova edició del ral·li sud-americà

Amb la base d’entrenaments, proves i competicions al darrere, durant el darrer mes de l’any els pilots acostumen a atendre la premsa per explicar les novetats i les intencions que tenen per a la cita màgica del món del motor. Aquest dimarts ha estat el torn de Laia Sanz, que ha exposat el seu projecte a Barcelona i que ha resolt la incògnita sobre el seu estat de salut: malgrat la malaltia soferta en els darrers mesos, tornarà a ser la línia de sortida de Lima (Perú).

Laia Sanz ha estat tres mesos de baixa per una doble infecció vírica i bacteriana que l’ha deixat fora de combat en algunes cites claus de l’any. A la primavera va patir una mononucleosis infecciosa i el mes d’agost el seu estat de salut va empitjorar agafant la febre Q, amb una neuropatia associada. Obligada a renunciar a la moto i a la pràctica de l’esport, la múltiple campiona del Dakar també va haver de canviar les seves rutines vitals.

Laia Sanz, en una imatge promocional lluint nova vestimenta i la moto del Dakar 2019

Entre altres proves claus del calendari, Sanz ha hagut de renunciar al Ral·li del Marroc i als entrenaments de l’equip KTM. De fet, pràcticament no ha tingut marge per provar-se dalt de la moto i agafar ritme de competició:

“No arribo com volia. Després de tant de temps, em faltarà ritme i velocitat. Tampoc he pogut entrenar la navegació, però en aquest cas confio que l’experiència ho pugui compensar. El que em preocupa de veritat és el meu estat físic i com aguantaré les etapes més llargues. Altres anys, estant al 200% de forma, ho passava malament. Aquest cop hi vaig mentalitzada que patiré molt. Ha sigut un procés molt dur i molest, però fa una mica més d’una setmana vaig començar a trobar-me bé i he pogut començar a fer entrenaments de veritat. Arribaré al Dakar amb un mes de preparació després d’estar aturada des de l’agost”.

El resultat, en un segon terme

Després del triomf de 2018 i de tornar a acabar el Ral·li Dakar al Top 15, el físic de Laia Sanz per a l’edició del 2019 l’allunyen, a priori, de qualsevol opció de reeditar el Top 10 memorable de l’any 2015. Els objectius esportius passen a un segon terme, però no quedaran arraconats:

“Per a mi aquest any ja és un èxit arribar sana a la línia de sortida. A partir d’aquí, quin objectiu em marco? No tindré pressió pel resultat, perquè sóc conscient que no em puc exigir res, però ja ho veurem. Potser hi ha un dia de navegació difícil en què la sort m’acompanyi i que em surtin bé les coses o just al contrari, que pateixi molt i que només intenti acabar l’etapa. El meu rendiment serà una autèntica incògnita”