Quins esports podran practicar els presos polítics a les presons catalanes?

2 minuts de lectura
El trasllat dels presos polítics a presons catalanes podria ser una bona excusa per explicar anècdotes i guanyar visites.

De fet, podríem fer un tema parlant d’això, però ens fa vergonya. Perquè tan mesquí és qui els té tancats com qui ho aprofita per fer-ne negoci. Per això, un cop has clicat, aprofitarem per explicar algunes dades interessants que vam recollir fa uns mesos sobre la cobertura que es fa dels esports als mitjans.

En l’àmbit del Principat, el TN Esports de TV3 cedeix al futbol el 71,30% del seu temps. Si fa un any ens alarmava el 68,27%, la xifra creix tres punts i consolida el futbol com l’únic element informatiu de referència als telenotícies de TV3. A grans trets, 10 de les 14 hores analitzades en els darrers 100 telenotícies han fet referència a aquest esport. La resta de pesos pesants de la informació esportiva, doncs, tenen un paper molt més reduït: el bàsquet (4,82%), el motociclisme (4,48%), el tennis (3,91%), la fórmula 1 (3,15%), el mundial de ral·lis (2,27%), el ciclisme (1,55%) i l’hoquei patins (1,19%) són els únics 7 esports que també superen l’1% del temps total.

INFORME_GRAFICS_diversitat_1

La jerarquia informativa també dóna ales al futbol. En el 92% dels casos ha estat l’esport que ha protagonitzat la primera notícia de l’informatiu. Fins i tot ho ha fet davant les dues aturades de lliga per la disputa de partits de seleccions de classificació per a un mundial, que han arribat a encapçalar 13 edicions dels telenotícies, amb menció especial per al combinat argentí, que ha comptat amb 7 notícies d’obertura. Només el motociclisme (2), el referèndum de l’1 d’octubre (2), el tennis (2), el trial i l’handbol han estat capaços de liderar la informació esportiva a TV3.

A nivell de gènere, l’esport masculí ocupa una quota de pantalla del 96,52% al TN Esports i només 11 dones esportistes han fet declaracions davant les càmeres en els blocs d’esports dels 100 telenotícies consecutius analitzats. Entre elles, només Garbiñe Muguruza ha repetit presència davant les càmeres, fent declaracions en dues ocasions.

Les dades d’IB3

Pel que fa a IB3, Esports notícies IB3 destina 6 de cada 10 minuts d’esports al futbol. El futbol s’endú el 59,71% de la quota de pantalla i és l’esport de referència als informatius d’IB3. Durant els 100 espais analitzats ha sumat més d’11 hores i 15 minuts de presència en pantalla. El segon esport amb més presència als esports notícies IB3 és el tennis (11,76%), seguit del bàsquet (5,74%), el futbol sala (4,88%), el voleibol (4,00%), el ciclisme (2,51%), el piragüisme en aigües tranquil·les (2,34%), l’handbol (2,13%), el triatló (1,68%) i la vela (1,42%). La resta de modalitats esportives ocupen una quota de pantalla inferior a l’1%.

INFORME_GRAFICS_diversitat_2_IB3

A més a més, l’esport masculí s’enfila al 91,92% de quota de pantalla. Les dades mostren la presència de 43 dones diferents fent declaracions en els 100 informatius analitzats. Algunes d’elles ho fan per partida doble i una, la duatleta i ciclista Mavi García, ho fa en quatre ocasions.

En total, 55 declaracions comptabilitzades i de distribució desigual: en més de la meitat d’espais analitzats les dones esportistes no han tingut veu. Els homes, per contra, sempre compten amb com a mínim una notícia amb les seves declaracions.