El Fistball, el voleibol del puny

punhobol_brasil

Aquesta setmana comencen a Wroclaw (Polònia) els The World Games 2017, i per aquest motiu a la Fosbury volem presentar un dels esports més desconeguts a casa nostra de tot el seu programa, el Fistball.

fistball_camp

El Fistball no és una invenció nova sinó que es tracta d’un esport amb una llarga tradició i amb presència a països de quatre continents. Per definir-lo de manera ràpida podríem dir que és una espècie de voleibol que es juga en un camp força més gran i normalment sobre gespa, tot i que també compta amb al seva versió indoor. Amb el seu nom deixa clara una de les seves principals característiques: el fort cop de puny (“Fist” és puny en anglès). Cal dir que per exemple a Brasil l’esport es coneix amb el nom de Punhobol.

Com hem pogut veure al primer vídeo, es tracta d’un esport força espectacular i vistós del qual en podem conèixer les regles en aquest vídeo informatiu realitzat per la seva federació internacional, la IFA Fistball.

El palmarès internacional d’esport està dominat per quatre països –Alemanya, Àustria, Brasil i Suïssa– que s’han repartit totes les medalles dels Mundials de Fistball disputats fins al moment. El primer mundial masculí es va disputar el 1968 i el primer femení el 1994.

La final del mundial de Fistball del 2015, Alemanya – Suïssa

Exemple de partit de Fistball indoor

Catalunya reconeguda oficialment

Catalunya està reconeguda des del 2007 oficialment a nivell internacional tal com queda reflectit a la web de la Plataforma pro-Seleccions. Després d’uns anys d’activitats i de que fins i tot es disputés un campionat del Món sub-18 a Lloret de Mar, el 2015 l’Associació Catalana de Fistball va integrar-se a la Federació Catalana de Voleibol i va participar a l’Europeu del 2016.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!