Xeraco vs Genovés: la lliga de raspall es decideix dissabte Segona final de luxe en dos setmanes en pilota valenciana

La Lliga CaixaBank de raspall – Trofeu Diputació de València es resol aquest cap de setmana.

La pilota valenciana viu unes setmanes frenètiques amb la resolució de les lligues que van començar a principis d’any. Si fa una setmana Almussafes s’enduia el títol a la gran final d’escala i corda, aquest dissabte arriba el torn de la competició masculina per equips per excel·ència del raspall. La lliga es decidirà en una final que es jugarà a les 17:40h al trinquet de Xeraco entre el trio local format per Vercher, Canari i Ricardet i l’equip de Genovés, amb Vicent, Tonet IV i José a les seves files.

Vercher, Vicent i José debuten com a finalistes i, per tant, aspiren a proclamar-se campions per primera vegada de la màxima competició per equips. Per a Ricardet seria el tercer títol i per a Tonet IV i Canari, el segon. Tonet IV ha definit a la formació de Xeraco com “un equip que sobretot destaca per ser un trio molt complet i compenetrat. Arriben a la final en el seu millor moment, com s’ha pogut comprovar en la seua semifinal, que han guanyat fàcilment. Ells, com nosaltres, tenen una de les tretes més poderoses, Canari sempre és molt complicat com a rival i ara més perquè està en un gran estat de forma i Ricardet és dels millors pilotaris en la punta”.

Per part dels locals Vercher ha pres la paraula durant la presentació de la final destacant el camí recorregut pels seus rivals: “La seua trajectòria demostra el potencial de l’equip. És un trio molt fort, començant per Vicent i la seua treta, que és molt violenta, però també la seua raspada i el bot de braç. De Tonet IV no hi ha molt a dir més enllà que és el jugador a batre i el de més nivell de l’actualitat mentre que José, malgrat ser debutant, ha demostrat que és molt ràpid i que pot fer molt de mal davant”.

L’equip del Genovés ha sigut assenyalat com a favorit per la presència de l’actual número u del raspall, Tonet IV, i pel fet d’acabar líders en solitari de la fase regular. “Vam ser els millors per números, però l’única partida que vam perdre va ser precisament contra ells i una final no té res a veure amb tot l’anterior. Resultarà complicat per als dos equips i crec que arribem amb les mateixes opcions de guanyar. Serà qüestió de veure qui és capaç de gestionar millor els moments claus i tindre eixe punt d’efectivitat que es necessita en una final”, ha dit Tonet IV.

Per part seua, Vercher sí que ha concedit als seus contraris la condició de favorits, encara que no li dona massa importància als pronòstics. “És normal que se’ls considere favorits perquè la seua trajectòria ha sigut millor, però la nostra també ha sigut molt bona i això ens dona confiança. Ara cal jugar sis jocs, que tindran els seus moments i la victòria serà per a l’equip que els afronte en millors condicions i que tinga una mica de sort”.

La final es podrà veure en directe per À Punt

Les cartes estan sobre la taula i el futur és prometedor, tal com indica José Daniel Sanjuan, president de la Federació de Pilota Valenciana: “Tenim una generació molt jove en el raspall i això és conseqüència de la tasca de la Federació amb la tecnificació i el perfeccionament en el CESPIVA. Quatre dels sis finalistes venen d’ací i és bo que tots els xiquets sàpien que qui passe per ací tindrà més possibilitats de ser professional. Volem ser el planter de la Fundació. Es comença en l’esport base i s’acaba en l’elit. Per això, Fundació i Federació han d’anar de la mà”.

Josep Maria Catalunya, president de la Fundació per la Pilota Valenciana, s’ha mostrat segur que “els dos equips donaran un gran espectacle. Gràcies als mitjans de comunicació arribarem a molta gent. En la final de la Lliga d’escala i corda vam reunir pics d’audiència de més de 100.000 persones. Això denota l’interés que hi ha per la pilota i la seua difusió és cada vegada més important. Ningú podia imaginar fa trenta-huit anys, quan va començar este campionat, que arribaríem a este nivell. I així i tot no estem satisfets perquè volem arribar molt més enllà”.