El frontó més alt del món

2 minuts de lectura

* Articles de la internacionalització de la Pilota + Vídeo penjats originalment a Pilotaveu.com, el portal de referència de la pilota valenciana.

En les pròximes setmanes s’inaugurarà, a la ciutat d’El Alto, a prop de la Pau (Bolívia), el frontó més alt del món, ja que aquesta població de més d’1 milió d’habitants es troba a 4.150 metres sobre el nivell del mar.

Es tracta d’un frontó de 36 metres i amb una paret mòbil que el fa adequat per a especialitats de 30 metres. A més, també compta amb una graderia amb seients per a 700 persones. El complex va ser construït per l’Estat Plurinacional de Bolívia i el municipi d’El Alto, amb els plànols i directrius de la Federació Internacional de Pilota Basca (FIPB).

Aquesta instal·lació se suma al complex de frontons per als XI Jocs Sud-americans de Cochabamba 2018. Es tracta del frontó més alt del món per l’altura de la ciutat.

33987050021_efcd4922c0_b

The Guardian i la pilota valenciana

La pilota valenciana és un joc espectacular. Aquell que no la coneix sol quedar bocabadat la primera vegada que acudeix a un trinquet o es troba amb alguna partida al carrer. Precisament això és el que li va passar al periodista Kabir Chibber, del prestigiós diari britànic The Guardian.

En un article publicat al maig de 2008, Chibber explicava la seua experiència a Pelayo durant un viatge que va fer per terres valencianes. Una de les coses que més li va cridar l’atenció va ser l’entrada al trinquet, que ha de ser, irrenunciablement, pel bar. Comparava Pelayo amb Wembley, l’estadi més emblemàtic del futbol britànic, amb l’afegit que la Catedral de la Pilota es troba amagat, secretament, enmig de la ciutat.

Chibber intenta transmetre als seus lectors en què consisteix la pilota, amb les seues modalitats, campionats més rellevants i el que significa per als valencians. En l’article escriu que la pilota “és una expressió d’orgull dels valencians”, tant per la història i la cultura que té com pel valor esportiu. A Pelayo va poder veure les imatges dels 5 pilotaris mítics que pengen de la part més alta del trinquet, i fa especial menció de Genovés. Al bar de Pelayo va conèixer algunes de les històries que es conten del mític Paco Cabanes, a qui compara amb el Maradona de la pilota.

Per a llegir l’article complet de Kabir Chibber al diari The Guardian, accedeix ací: Watch the game live the local.

Blake Griffin, pilotari

Qui sap si Blake Griffin, l’estrella dels Clippers de la lliga NBA, provarà el frontó de Bolívia en alguna ocasió o s’aproparà a Pelayo com va fer Chibber. Abans de patir una lesió que el deixarà sense playoffs pel títol, l’hem vist practicar pilota en un vídeo ben curiós:

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!