El trinquet de la Cova Santa i la Pilota Valenciana a Alcoi el 1920

1 minut de lectura

Quan Jaume I va arribar a Alcoi no pensava que la terra d’Ovidi Montllor continuaria durant segles practicant la pilota valenciana, aquest esport que ell i el seu seguici van portar a terres reconquerides. I és que entre tradicions com els moros i cristians,  bandes de música, el Betlem de Tirisiti, la pilota segueix mantenint el seu espai a Alcoi. Ja al segle XIV, i a l’ampliar-se la vila, es va construïr la Plaça del Jugador de Pilota. Una mica més endavant, al segle XVIII, es va fer un segon trinquet (recinte on es practica al pilota valenciana) prop del carrer de la Cordeta, pel portal d’Alacant, i el 1863 se n’inaugurà un tercer, conegut com el trinquet de la Cova Santa, protagonista d’aquesta postal, desaparegut l’any 1975. Quan va obrir les portes els jugadors afeccionats pagaven 2 mitjos rals per cada partida, mentre que els espectadors amb seient a la galeria pagaven 8 rals al mes.

Jugadors de pilota valenciana els anys 1920 al Trinquet de la Cova Santa d'Alcoi. D'esquerra a dreta: Xulla, Carboneret, Negret, Tonet i Borrelló.
Jugadors de pilota valenciana els anys 1920 al Trinquet de la Cova Santa d’Alcoi. D’esquerra a dreta: Xulla, Carboneret, Negret, Tonet i Borrelló.

Per fer-nos una idea de les mides, quan el van inaugurar el Trinquet de la Cova Santa era descobert, i feia 54m. de llarg, 6m. d’ample i amb parets de 8m. d’alt. Els espectadors comptaven amb 3 galeries, cobertes, amb cadires, bancs de fusta o seients fixos, a més de 3 graderies.

Pilota i País Valencià van de la mà, i d’entre els pilotaires alcoians, per dir-ne alguns podem destacar, al segle XIX, el Roig d’Alcoi, i, al segle XX, Adolfo Silvestre Gandia, Boixet, i Rafael Malchirant Sanz, Xulla.