Marta Borràs va sobre rodes: és doble campiona mundial de patinatge alpí en línia

4 minuts de lectura

Entrevistem la patinadora i esquiadora cervellonenca que va obtenir dues medalles d’or al Campionat del Món disputat a Barcelona aquest mes

El patinatge alpí en línia és una modalitat esportiva en creixement, es tracta d’un esport de lliscament, però en lloc de fer-ho sobre uns esquís es fa sobre patins de línia. Les competicions de velocitat s’organitzen sortejant una portes de manera gairebé idèntica a un eslàlom d’esquí sobre neu. Els moviments i la posició de l’esportista sobre els patins de línia són molt similars als d’un esquiador, això fa que els esquiadors i esquiadores el practiquin quan hi ha falta de neu. És un esport jove que ha aconseguit consolidar-se en poc temps.

A finals dels anys 90 va començar a guanyar practicants i popularitat, amb més força als països del centre d’Europa, però també a casa nostra. Tot i que el patinatge sobre rodes compta a Catalunya amb més de cent anys d’història, si fa no fa els mateixos que l’esquí, el cert és que són els practicants dels esports d’hivern els qui han acabat seduïts per aquesta modalitat en què s’agafen velocitats de fins a 60 quilòmetres per hora. Marta Borràs (Cervelló, 2005) va ser la patinadora catalana més destacada als Mundials de patinatge alpí disputats a la muntanya de Montjuïc a principis de mes. La cervellonenca va sumar cinc medalles en categoria júnior, dues d’or: en combinada i eslàlom i tres de plata: en paral·lel, gegant i eslàlom per equips. Borràs, esquiadora de tota la vida, va començar a patinar cap als dotze anys per complementar els entrenaments durant l’època en què no hi ha neu a casa nostra. Hem volgut parlar amb l’esportista del Torb Esports Club, que començarà a estudiar la carrera de farmàcia al setembre, perquè ens expliqui com combina esport i estudis i quins objectius té en la seva carrera com a patinador i esquiadora.

Bon dia Marta, felicitats pels resultats obtinguts al Mundial disputat a Barcelona. Primer de tot, parla’ns una mica de tu, ets esquiadora, patinadora o les dues coses?

Vaig començar fent esquí, però quan fas 12 anys o així, ja has d’entrenar més del que normalment s’entrena i a l’estiu és difícil entrenar perquè no hi ha neu. Llavors vaig començar a fer patins com a alternativa i vaig veure que també hi havia competició de patins i ara compagino els dos esports.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by marta borras (@martaborrass)


Pots compaginar bé esport i estudis?

Sí, sempre m’han donat facilitats, llavors hi ha vegades si no puc anar a classe em passen els apunts o em canvien els exàmens de dia. Estic a un club que es diu Torb Esports Club, en què fem tant patins com esquí i a l’hivern competim sobretot a Catalunya i a l’Aragó, gairebé tot a prop de casa.

Ens pots explicar de què va el patinatge alpí en línia?

És molt semblant a l’esquí i hi ha quatre disciplines. Una és l’eslàlom, en què les portes, que són els pals, estan a una distància més o menys de 7 metres; després hi ha el gegant, en què estan a 10 metres o 11 de distància, i després la combinada, que és una baixada de cada, una eslàlom i una gegant, i se sumen els dos temps i, per acabar, el paral·lel en què baixen dos patinadors alhora i guanya el que primer arriba.

Com vas començar a esquiar i quan comences a competir esquiant?

Sempre he esquiat, als dos o tres anys ja vaig començar a esquiar i fins als 16 anys em va anar molt bé, era de les millors d’Espanya, però a partir dels 18 quan ja ets sènior és més difícil destacar.

En quina de les dues disciplines creus que tens més opcions de tenir una carrera esportiva que et satisfaci?

En patins hi ha més possibilitats d’anar a competicions més importants, perquè en esquí és més difícil destacar.

Ets campiona mundial júnior en combinada i eslàlom i subcampiona en paral·lel, gegant i eslàlom per equips. El Mundial de Barcelona t’ha consagrat com una de les millors patinadores joves del món.

El Mundial va anar molt bé, els resultats me’ls esperava una mica perquè feia unes setmanes havia anat a l’Europeu de Suïssa i havia quedat segona, llavors més o menys les mateixes persones sempre estan a dalt i m’esperava alguna primera o segona posició, potser no tantes medalles, però va anar molt bé.

L’esquiadora del Baix Llobregat té l’ambició de ser un dels noms destacats dins el panorama nacional

Com diries que està aquest esport ara a Catalunya?

El nivell a Catalunya és bo, som bastants patinadors i de bon nivell. A la selecció espanyola la meitat som catalans, però les competicions les solen dominar els patinadors i patinadores d’Itàlia i Alemanya.

Els World Roller Games han ajudat a fer més mediàtic el patinatge alpí en línia?

Sí, ja se n’han disputat diverses edicions i jo crec que s’està fent cada cop més famós aquest esport.

Explica’m com planifiques la temporada d’estiu i la temporada d’hivern.

M’afavoreix practicar els dos esports i estar sempre en mode de competició, m’afavoreix tant en esquí com en patins. Tota la preparació física que faig, tant en hivern com en estiu, m’ajuda en els dos esports i ara mateix estic fent tres dies a la setmana de patins i després tinc rutines físiques que m’envia el meu entrenador.

Borràs té l’ambició de participar als propers World Roller Games

En la teva carrera, què t’agradaria aconseguir en esquí i en patins?

En patinatge espero poder anar als pròxims World Roller Games i aconseguir alguna medalla i en esquí si vols ser competitiva fora d’Espanya li has de dedicar molt temps perquè has d’esquiar durant l’estiu i jo prioritzo els estudis, aleshores he hagut de deixar una mica de banda l’esquí i hi ha gent que ha millorat molt comparat amb mi, per tant, en esquí aspiro a guanyar competicions nacionals.

Imatges cedides per Marta Borràs